26.05.2016

Ny forskning viser, at patienter med slidgigt, der dyrker hård styrketræning før en knæproteseoperation, har færre smerter og genvinder funktionsevnen bedre og hurtigere efter operation.

Hvile og ingen belastning burde være den oplagte recept til patienter med slidgigt i knæene. Men det er det faktisk ikke. Tværtimod. En ny undersøgelse viser nemlig, at patienter, der har dyrket hård fysisk træning før en knæproteseoperation, klarer sig bedre end de, der ikke træner.

I undersøgelsen satte forsker og fysioterapeut Birgit Skoffer patienter med slidgigt i knæet i gang med hård styrketræning i træningsmaskiner. Resultaterne var overraskende:

”Jeg var spændt på, om patienterne, som havde en gennemsnitsalder på 70 år, kunne holde til den hårde træning før og efter deres knæoperation, for de blev virkelig presset til deres yderste, og mange har jo væsentlige smerter især før operationen. Det kunne de,” fortæller Birgit Skoffer, der er ph.d. fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, og fortsætter:

”Patienter med slidgigt i knæet har almindeligvis reduceret muskelstyrke i benet, og styrketabet ser faktisk ud til at spille en central rolle i udviklingen og progressionen i sygdommen. Vi ville undersøge, om hård forudgående træning havde effekt på patienternes funktion og muskelstyrke efter indoperation af en knæprotese.”

Studiet, der netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Arthritis Care and Research, er resultatet af et forskningssamarbejde mellem Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital og Regionshospitalet Silkeborg.

Træning udløser signifikant forbedring

59 patienter blev inddelt i to grupper. Den ene gruppe trænede intensiv styrketræning i fire uger op til operationen, mens den anden gruppe levede som hidtil. Begge grupper gennemførte fire ugers progressiv styrketræning efter operationen. Patienterne blev testet flere gange via forskellige målbare parametre både før og efter operationen. Selvrapporterede data indgik også i undersøgelsen.

”Resultaterne viste, at den patientgruppe, der havde gennemgået styrketræning forud for operationen, havde forbedret funktionsevnen med 31 %, mens muskelstyrken var 36 % forbedret i forhold til kontrolgruppen ved måling seks uger efter operationen. Det har overrasket mig, at der er så stor forskel på de to grupper, og at bare fire ugers intensiv styrketræning har haft så stor betydning for patienterne,” siger Birgit Skoffer.

Færre smerter

Den hårde, men nøje tilrettelagte styrketræning viste sig også at have fordele allerede før operationen:

”Jeg havde forventet, at træning før operationen umiddelbart ville give patienterne flere smerter end kontrolgruppen. Men det viste sig faktisk, at træningen reducerede smerteniveauet.”

Slidgigt i knæet er en af de vigtigste årsager til nedsat mobilitet hos ældre. I 2014 blev der udført over 8.000 knæprotese-operationer i Danmark. Birgit Skoffers forskningsresultater giver ikke kun anledning til at overveje træning før knæprotese-operation, men også til at overveje en tidligere indsats hos patienter med slidgigt.

”Man skal huske på, at før disse patienter når til det stadie, hvor de skal have udskiftet knæet, har de typisk haft nedsat funktionsevne og generende gigtsymptomer i 10 år. Man kunne derfor forestille sig, at patienter med lettere slidgigt også ville have gavn af styrketræningen,” tilføjer Birgit Skoffer. “

Fakta:

  • Studiet er gennemført med 59 deltagere diagnosticeret med slidgigt i knæet og indstillet til operation med knæprotese i perioden januar 2012 til december 2013.
  • Deltagerne trænede alle muskelgrupper i benet. Træningen foregik i maskiner ud fra et standardiseret træningsprogram med individuelt tilrettelagt belastning og under supervision af en fysioterapeut tre gange om ugen.
  • Deltagerne blev testet seks og en uge før operationen og igen en, seks og tolv uger efter operationen via målbare metoder som fx rejse-sætte-sig test og timed-up-and-go samt via selvrapporterede data fra deltagerne omhandlende fx funktionsevne og helbredsrelateret livskvalitet.
  • Der er signifikant forskel på de målbare resultater ved sammenligning af resultaterne fra første test seks uger før operationen med målingerne seks uger efter. Gruppen, der trænede forud for operationen, klarer sig markant bedre. Der er ingen forskel i de selvrapporterede data.
  • Den videnskabelige artikel ”Efficacy of pre-operative progressive resistance training on post-operative outcomes in patients undergoing total knee arthroplastry” er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Arthritis Care and Research og kan hentes her: Efficacy of pre-operative progressive resistance training on post-operative outcomes in patients undergoing total knee arthroplasty.

 

Flere oplysninger:

Birgit Skoffer, ph.d. og fysioterapeut
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Fysioterapi og Ergoterapiafdelingen
Telefon: 50422830
E-mail: bss@clin.au.dk