04.05.2016

Holbæk Sygehus og Hospitalsenheden Horsens indleder et strategisk samarbejde, som skal tage patientsikkerheden til et nyt niveau. Et amerikansk børnehospital er foregangsmodel.

- Vi vil være endnu bedre til at forebygge, at komplekse sygdomsforløb udvikler sig kritisk.


Sådan lyder ambitionen blandt de to akuthospitaler Holbæk Sygehus og Hospitalsenheden Horsens, som nu går sammen om en strategisk indsats, hvor målet primært er at forudsige og forhindre forværring af kritisk sygdom blandt patienterne.

Samarbejdet mellem de to hospitaler omfatter bl.a. en tværgående styre- og arbejdsgruppe, som skal udarbejde fælles målsætninger for indsatsen. Hospitalerne vil efter en testperiode udveksle viden, data og erfaringer med henblik på yderligere udvikling af indsatsen.

Solide resultater med patientsikkerhed

Både Holbæk Sygehus og Hospitalsenheden Horsens har solide erfaringer, når det gælder udvikling og implementering af arbejdsgange og fokuserede indsatser til fordel for højere patientsikkerhed.

Begge akuthospitaler har siden 2013 været en del af indsatsen 'Sikkert Patientflow' med det mål at sikre patienterne den rette behandling til rette tid og i sammenhængende forløb samt sikre personalet et bedre arbejdsmiljø. Hospitalerne har også implementeret evidensbaserede indsatser fra 'Patientsikkert Sygehus', så færre patienter eksempelvis får infektioner og skader i forbindelse med deres indlæggelse.

- Begge hospitaler står nu for at bygge videre på den platform af viden og erfaringer, som vi har oparbejdet inden for de seneste år. Vi har fundet inspiration til den nye fælles indsats fra Cincinnatti Children's Hospital (CCH). Børnehospitalet har opnået mærkbare resultater med brugen af en ny metode til at identificere og afbøde forværring af et kritisk sygdomsforløb, forklarer sygeplejefaglig direktør Inge Pia Christensen, Hospitalsenheden Horsens.

Ny metode skal føre til højere kvalitet og patientsikkerhed 

Arbejdsmetoden fra CCH er samlet i begrebet 'situationsbevidsthed' og betyder, at personalet arbejder meget systematisk med at identificere, forudsige, afbøde og kommunikere om kritiske observationer under et sygdomsforløb. 

Metoden implementeres samtidigt på Holbæk Sygehus og Hospitalsenheden Horsens. Resultater og erfaringer deles og sammenlignes på tværs, og klinisk praksis udvikles løbende. Et ph.d.-projekt skal medvirke til udvikling af indsatsen og sideløbende klarlægge effekten af metoden.

Det fælles strategiske fokus og det systematiske metodebrug skal føre til højere faglig kvalitet, øget patientsikkerhed og endnu bedre koordineret samarbejde i patientforløbene.

- Vi forventer, at den fælles indsats konkret kan føre til kortere reaktionstid, fra personalet identificerer en kritisk situation, til den afbødes, og ligeledes, at den kan være med til at forebygge uventede overflytninger af patienter til hospitalernes intensiv afsnit, alt sammen til gavn for patienterne, siger sygeplejefaglig direktør Aase Bjerring, Holbæk Sygehus.

Begge de to danske hospitaler samarbejder med Cincinatti Children's Hospital, som skal bidrage med viden og erfaringer ind i den danske indsats.

Yderligere oplysninger

  • Inge Pia Christensen, Sygeplejefaglig direktør, Hospitalsenheden Horsens, tlf. 7842 5006 / 3092 2404
  • Aase Bjerring, Vicedirektør og sygeplejefaglig direktør, Holbæk Sygehus, tlf. 5948 4000