23.03.2016

Torsdag 24. marts er Verdens Tuberkulose Dag: Nyt dansk forskningsprojekt afprøver en mere enkel behandling, hvor den tuberkulosesmittede kun skal tage medicin én gang om ugen.

Tuberkulose er fortsat et stort sundhedsproblem på verdensplan: I 2014 døde 1,5 million mennesker af sygdommen.

I Danmark ses tuberkulose hovedsagligt i særlige risikogrupper. Det er fx indvandrere fra lande, hvor tuberkulose er mere almindeligt, men også blandt misbrugere og socialt udsatte. Der er derfor behov for en øget indsats blandt disse grupper.
Vi har i Danmark en betydelig højere forekomst af tuberkulose blandt etniske danskere, end man har blandt etniske svenskere og normænd i hhv. Sverige og Norge.

Tuberkulose skyldes en bakterie, der har en særlig evne til at skjule sig i kroppen på de mennesker, den inficerer, som ”latent” sygdom. Hos nogle af de smittede vil den senere i livet blive aktiveret og give tuberkulose.

Ved latent tuberkulose kan man give forebyggende behandling for at undgå opblussen i sygdommen. Risikoen for opblussen er størst hos personer med dårligt immunforsvar - herunder socialt udsatte og misbrugere. Men netop disse grupper har svært ved at gennemføre 3 måneders daglig forebyggende behandling.

På Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet har en gruppe forskere fra Infektionsmedicinsk Afdeling og Lungemedicinsk Afdeling netop fået en bevilling på 996.000 kr. fra Regionernes Medicinpulje til at afprøve en ny forebyggende behandling, som kun skal gives én gang om ugen i 12 uger.

- Vi håber, at denne behandling er lettere at fastholde hos socialt udsatte borgere, og at man derfor på sigt kan nedbringe forekomsten af aktiv, smitsom tuberkulose i Danmark, siger Christian Wejse, som er afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital og lektor på Aarhus Universitet.

Projektet skal foregå i Aarhus, København, Aalborg og Esbjerg med 150 deltagere i alt.