30.03.2016

Danske Regioner har netop offentliggjort de nominerede til ’Årets Borgerinddragende initiativ’ i sundhedsvæsenet. Hospitalsenheden Horsens er nomineret for det nye initiativ med ansættelsen af tre patientkonsulenter.                                                           

Fem initiativer kandiderer til titlen som årets bedste borgerinddragende initiativ, når Danske Regioner holder generalforsamling den 7. april i Aarhus.

Her uddeles prisen for første gang i regi af indsatsen Borgernes Sundhedsvæsen, som blev lanceret sidste år.

Prisen gives til det hospital eller den hospitalsafdeling, som ’med et unikt tiltag fremmer god patientinddragelse’. Vinder-initiativet udpeges af et patientpanel ud fra, i hvor høj grad initiativet medvirker til at styrke patientens ressourcer, skaber en god dialog med patienten og omsætter patientens ønsker i hverdagen.

Behandling og pleje på patientens præmisser

Hospitalsenheden Horsens, Region Midtjylland, er nomineret for den nye patientkonsulent-ordning, som blev etableret på hospitalsenheden i juni 2015.              

Patientkonsulenterne er ansat til - i tæt samarbejde med hospitalets personale - at udvikle og afprøve tiltag, så behandling og pleje i højere grad bliver på patientens præmisser. Konsulenterne er selv patienter eller pårørende og har derfor et stort kendskab til både sundhedsvæsenet og Hospitalsenheden Horsens.

Patientkonsulenterne har bl.a. haft til opgave at udvikle og gennemføre patientpaneler, hvor patient, pårørende og personale har en dialog om patientens egen indlæggelse. De har også inviteret patienter til frokostmøde med personalet under overskriften ’Hvad er vigtigt i den gode dialog’ og omsat patienternes ønsker eksempelvis i form af skiltning af madens indhold i buffeterne. Endelig har patientkonsulenterne også bidraget til at kvalificere teksten i patientpjecer og nedbragt mængden af informationsmateriale i forhold til, hvad patienterne selv mener, de har brug for.

Senest har de tre patientkonsulenter været med til at udarbejde og teste en række illustrationer, som skal give andre patienter og pårørende større indsigt i arbejdsgangene på hospitalet, bedre overblik og mere viden om deres eget behandlingsforløb.

Fem finalister ud af 56 indstillinger

56 borgerinddragende initiativer fra landets fem regioner har været indstillet til prisen, og en bedømmelseskomité bestående af repræsentanter fra de fem regioner, KL, Danske Patienter, SIND, Lægeforeningen, DSR og FOA har udvalgt de fem finalister.

Med titlen som ’Årets Borgerinddragende initiativ’ følger et gavekort på 10.000 kr., der skal bruges på at forbedre de fysiske rammer på hospitalet eller afdelingen.