14.03.2016

LUP Psykiatri: Den Landsdækkende Undersøgelse for

Patienttilfredshed byder i år på roser til retspsykiatrien.

Undersøgelsen giver patienter og pårørende mulighed for at vurdere psykiatrien i Region Midtjylland. Undersøgelsen viser, at de psykiatriske afdelinger har muligheder for forbedring, når det kommer til inddragelse af patienter og pårørende i behandlingen. Personalet kan til gengæld glæde sig over, at de fortsat scorer de højeste karakterer i tilfredshedsundersøgelsen, når de blandt andet bliver vurderet på evnen til at skabe en god kontakt til patienterne og de pårørende.

Personalet vækker stolthed

Patienternes tilfredshed med personalet glæder formanden for Regionsrådet for Region Midtjylland Bent Hansen (S).

- Hvert år bliver jeg stolt over patienternes tilfredshed med personalet. Personalet spiller jo en central rolle for vores patienters bedring og oplevelser med psykiatrien, siger han.

Retspsykiatrien danner forbillede

Det forholder sig også positivt, når man kigger til de retspsykiatriske afsnit. Her er der markante stigninger, når det handler om den generelle tilfredshed. Stigninger, som kommer efter en periode med målrettet indsats.

- Det er meget tilfredsstillende at se, at en fokuseret indsats betaler sig. Det er en lærdom, vi kan tage med os i arbejdet i andre afdelinger, siger Claus Graversen, sygeplejefaglig direktør for psykiatrien.

Inddragelse er et fokusområde

Når der skal følges op på dette års undersøgelse, vil der være fokus på blandt andet inddragelse af patienter og pårørende i forbindelse med beslutninger om behandlingen. Denne del er et af elementerne i regionens sundhedsplan. 

Når det gælder ambulante børn og unge, er der en tilfredshed på 91 pct., når det kommer til inddragelse, mens forældrene har en tilfredshed på 89 pct. Men når det kommer til andre grupper, er der god brug for det ekstra fokus. 54 pct. af de pårørende til indlagte, voksne og 65 pct. af pårørende til ambulante, voksne patienter føler sig tilstrækkeligt inddraget i behandlingen.

Fakta

  • Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP) bliver gennemført én gang om året. Undersøgelsen er gennemført i samarbejde mellem de fem regioner, Danske Regioner og Sundheds- og Ældreministeriet.

  • Undersøgelsen omfatter indlagte og ambulante patienter i voksenpsykiatrien og deres pårørende samt indlagte og ambulante patienter i børne- og ungdomspsykiatrien og deres forældre. Pårørende til voksne patienter deltager kun i undersøgelsen hvert tredje år. Desuden dækker undersøgelsen også retspsykiatrien.

  • Spørgeskemaerne bliver udleveret personligt til patienterne af personalet og, så vidt det er muligt, til forældre i børne- og ungdomspsykiatrien (B&U). Svarprocenten for de forskellige områder for Region Midtjylland er:
    • Indlagte patienter, voksenpsykiatrien: 62 pct.
    • Pårørende til indlagte patienter, voksne: 45 pct.
    • Indlagte patienter, B&U: 78 pct.
    • Forældre til indlagte patienter, B&U: 74 pct.
    • Ambulante patienter, voksenpsykiatrien: 51 pct.
    • Pårørende til ambulante patienter, voksne: 58 pct.
    • Ambulante patienter, B&U: 39 pct.
    • Forældre til ambulante patienter, B&U: 48 pct.
    • Indlagte retspsykiatriske patienter: 59 pct.
  • Nationale og regionale rapporter for LUP-psykiatri findes på:
  • Læs mere om blandt andet Region Midtjyllands fokus på inddragelse gennem projektet "På patienternes præmisser" i Sundhedsplanen her: http://ipaper.ipapercms.dk/RM/KoncernKommunikation/Sundhedsplan/Sundhedsplan2013/