07.03.2016

En ny og anderledes ordning skal fremover sikre sundhedstilbuddet på øen Endelave. I et særligt samarbejde mellem Horsens Kommune og Region Midtjylland er det besluttet, at en ø-sygeplejerske starter på øen den 1. april, og at der fra den 1. maj to dage om ugen vil være en læge tilstede. I højsæsonen, uge 26-33, er der fuldtids lægebetjening.

Copyright COWI

Stillingen som ø-læge for de ca. 200 fastboende på Endelave har været vakant siden 31. januar 2016. Allerede i efteråret 2015 slog Region Midtjylland stillingen som ø-læge op, men desværre var der ingen interesse for at være læge på øen.

For at kunne sikre trygheden for øens beboere i tilfælde af akutte situationer og for at fastholde et nært sundhedstilbud på øen, har Region Midtjylland og Horsens Kommune samarbejdet om etableringen af en alternativ ordning på øen. Den fremtidige ordning på Endelave består af en på øen bosiddende kommunal hjemmesygeplejerske, som har døgnvagtsforpligtelser, suppleret med at der tilbydes lægebetjening på øen to dage ugentligt.

– Det er rigtig positivt, at Horsens Kommune og regionen har fundet en løsning på et problem, der ikke lige var til at løse. For mig er det vigtigt, at vi kan sikre et sundhedstilbud også for vores borgere på øer og andre mindre samfund. Jeg glæder mig til at følge, hvordan den nye løsning kommer til at fungere, siger Jørgen Nørby (V), formand for det Rådgivende Udvalg for Nære Sundhedstilbud i Region Midtjylland.

Ø-sygeplejerske med hverdag på Endelave

Foruden varetagelse af kommunale sundhedsopgaver på øen skal ø-sygeplejersken håndtere akutte situationer og mindre skader, samt indgå i det præhospitale beredskab på øen, der allerede inkluderer en 1-1-2 førstehjælpsordning og en sygetransport opereret af lægfolk.

Der har været stor interesse for stillingen som ø-sygeplejerske. Horsens Kommune har modtaget i alt 31 ansøgninger til stillingen. Det er yderst positivt, at der har været så stor interesse for stillingen, og det er med stor tilfredshed, at Sofia Suzanne Monika Larsen er blevet ansat i stillingen pr. 1. april 2016. Sofia kommer fra en stilling som praksissygeplejerske i en almen praksis på Fyn, men skal nu have sin hverdag på Endelave med virkning fra 1. maj 2016.

 

Læge to dage ugentligt og i sommerperioden

Sideløbende med ansættelsen af en ø-sygeplejerske på Endelave har Region Midtjylland haft lægedelen af ordningen i offentligt udbud med tilbudsfrist d. 26. februar 2016. De to ugentlige dage med lægebetjening på øen samt fuld tid i ferieperioden i ugerne 26-33, vil pr. 1. maj 2016 og de næste tre år varetages af Falck Lægehuse A/S.

Falck Lægehuse A/S skal i samarbejde med ø-sygeplejersken sikre et sammenhængende nært sundhedstilbud på Endelave, der kan sikre trygheden for borgerne på øen. Det nye tilbud på øen opstarter pr. 1. maj 2016. Indtil dette tidspunkt vil den midlertidige ordning i form af skiftende læger der tilbyder lægekonsultationer på øen fortsætte.

 

Kontakt:
• Jørgen Nørby (V), formand for det Rådgivende Udvalg for Nære Sundhedstilbud, jorgen.norby@rr.rm.dk, 2945 5261
• Tage Carlsen, Ældre- og Sundhedschef, Horsens Kommune, tage.carlsen@horsens.dk, 2286 6661
• Lasse Guldbrandsen, kontorchef, Region Midtjylland, lasse.guldbrandsen@stab.rm.dk, 4023 6058