30/11-2016

Specialområdet har længe været i gang med at rette op på de kritisable forhold. Nu intensiveres arbejdet.

Socialtilsyn Midt har på baggrund af tilsynsbesøg på bostederne Mosetoft i Viborg og Åbrinken i Allingåbro indført skærpet tilsyn med Specialområde Udviklingshæmning og ADHD (SUA). Sammen med det skærpede tilsyn følger en række påbud, som skal efterleves inden tre måneder.

Socialtilsyn Midt konkluderer, at de to bosteder ikke lever op til den fornødne kvalitet. Tilsynet vurderer forholdene så bekymrende, at det er nødvendigt med et skærpet tilsyn.

Specialområdet er i gang med at udarbejde en handleplan for at rette op på de kritiserede forhold. Desuden er der allerede nu gennemført en række foranstaltninger. En af de kritiserede episoder har således medført fyring af en medarbejder.

- Vi tager tilsynets påbud meget alvorligt og sætter alle kræfter ind på at rette op på manglerne. Det skylder vi borgerne. Vi kan ikke leve med, at der bliver sat spørgsmålstegn ved kvaliteten af vores arbejde og indsatsen overfor borgerne,  siger områdeleder for SUA, Hilde Thun Holst.

Hun fortæller, at specialområdet er enige i flere af kritikpunkterne og allerede inden tilsynets besøg var i gang med at rette op på forholdene.

Hun understreger, at påtalerne fra Socialtilsyn Midt allerede har ført til forandringer.

- Før tilsynets rapport var vi i gang med en række indsatser. For vi har ikke været gode og hurtige nok til at indføre nye arbejdsgange og rutiner. De indsatser vi er i gang med, bliver nu understøttet af en handleplan. På den måde når vi hele vejen rundt om de kritikpunkter, tilsynet har. En af indsatserne er, at vi fortsætter efteruddannelsen af personalet, så vi kan løse de opgaver, vi er sat i verden for. Vi er bestemt ikke enige i alle kritikpunkterne, men naturligvis tager vi dem til efterretning, siger områdeleder, Hilde Thun Holst.

Socialdirektør i Region Midtjylland, Ann-Britt Wetche er ked af tilsynets konklusioner:

- Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende med et skærpet tilsyn. Men jeg har fuld tillid til at handleplanen og de initiativer, der allerede er sat i værk, vil rette op på de kritisable punkter. For at være sikre på at vi når i mål, har vi nedsat en intern taskforce, der har fokus på, at arbejdet med forbedringerne skrider planmæssigt frem.

I alt er der tale om 12 påbud på Mosetoft og fem påbud på Åbrinken. Socialtilsyn Midt har skrevet påbuddene sammen til i alt 14 påbud.

For yderligere information:

Socialdirektør i Region Midtjylland, Ann-Britt Wetche: 30 60 03 48

Områdeleder for Specialområde Udviklingshæmning og ADHD, Hilde Thun Holst: 20 26 84 67

Fakta 

Mosetoft: Mosetoft ligger i udkanten af Viborg i nye bygninger og har nogle gode og store udearealer, som bliver flittigt benyttet til dagbeskæftigelse. Mosetoft modtager et bredt udsnit af borgere fra målgrupppen: Udviklingshæmning og problemsskabende adfærd. Mosetoft er både et dagtilbud og et bosted.
Beboerne kan være dømt til anbringelse eller kommunalt tilsyn som følge af kriminalitet.

 

Åbrinken:

Åbrinken er en afdeling under Granbakken, der både indeholder et botilbud og en dagbeskæftigelse til voksne udviklingshæmmede med problemskabende adfærd. Det er kendetegnende for målgruppen, at de har behov for massiv, koordineret og helhedsorienteret, pædagogisk støtte for en kortere eller længere periode.

Åbrinken er specielt udformet til vores beboere med udgangspunkt i deres til tider udadrettede adfærd. Der er blandt andet lagt vægt på sikkerhed og flugtveje for personalet, ligesom der er mulighed for at lave forskellige opdelinger af huset.