2016-09-12


- Der var tryk på og hele tiden meget uro. Jeg kan godt forstå medarbejderne, når de siger, at de føler sig pressede.

Det siger Gert Pilgaard Christensen, der torsdag aften besøgte to psykiatriske afdelinger i Risskov – ikke som direktør for Psykiatri og Social, men som praktikant.

I kølvandet på debatten om arbejdsmiljøet på AUH Risskov havde en medarbejder opfordret ham til at komme ud at opleve virkeligheden med egne øjne. Den handske valgte han at samle op.

Klokken halvfire torsdag eftermiddag stemplede Gert Pilgaard Christensen derfor ind på et sengeafsnit på Afdeling Q sammen med det øvrige personale i aftenvagt.

Ved ankomsten fik han udleveret navneskilt med påskriften "Gert – praktikant". De følgende timer fulgte han i hælene på en erfaren sygeplejesker og senere en af de yngre læger.

Praktikopholdet førte fra Afdeling Q videre til modtagelsen og et sengeafsnit på Afdeling P, inden vagten sluttede klokken 23.


Blev kaldt til alarm

To gange i løbet af aftenen oplevede Gert Pilgaard Christensen situationer, der kunne have ført til vold mod personale eller bæltefikseringer.

I det første tilfælde blev han og kollegerne kaldt til alarm på et andet afsnit, hvor en patient optrådte truende – formentlig som følge af en narkorus. I det andet tilfælde oplevede han en patient, der forsøgte at fremprovokere en konfrontation med personalet omkring ham.

- I begge tilfælde oplevede jeg, at medarbejderne optrådte med stor professionalisme. De formåede at bevare roen, så situationen blev afværget, siger Gert Pilgaard Christensen.

Han konstaterer, at han på intet tidspunkt i løbet af vagten følte sig utryg.

Aftenen bød også på mere rolige oplevelser. Blandt andet skulle Gert Pilgaard Christensen på et tidspunkt sidde vagt hos en pige med en spiseforstyrrelse.


Knappe ressourcer

Gert Pilgaard Christensen kunne efter besøget godt genkende medarbejdernes beskrivelse af en arbejdsplads, som er udfordret af på antallet af hænder og hvor de svære patienter fylder meget.

- Der var mange afbrydelser i løbet af vagten. Blandt andet fordi der er nogle patienter, der nærmest suger personalet til sig, så der går tid fra alle de andre patienter, beretter han.

- Så jeg kan sagtens genkende det billede, som medarbejderne har tegnet af en udfordret arbejdsplads. Det ændrer dog ikke ved, at vi har en økonomisk ramme, som vi skal overholde, siger han.

- Jeg oplevede, at medarbejderne gør sig mange tanker om, hvad vi kan gøre for at forbedre arbejdsmiljøet. Det var meget glædeligt at opleve det engagement og jeg fik også nogle ideer med mig hjem, som jeg gerne vil arbejde videre med, siger han.


Virkeligheden kom tæt på

Gert Pilgaard Christensen er stadig mættet af indtryk, da interviewet finder sted. Han mener, at praktikopholdet har åbnet hans øjne for en hverdag, der normalt ligger meget langt fra hverdagen på kontoret i Viborg.

- Det var meget lærerigt at få virkeligheden så tæt på. Det at få nogle konkrete billeder på, hvordan medarbejderne oplever hverdagen, det gør det nemmere for mig, at forstå deres bekymringer, når jeg skal træffe beslutninger, fortæller han.

- Jeg var lidt bekymret for, om det ville virke akavet, når jeg kom ud på afdelingerne. men jeg oplevede, at jeg blev taget godt imod og at jeg gled helt naturligt ind på arbejdspladsen.

Gert Pilgaard Christensen er åben over for at tage i praktik en anden gang.

Gert Pilgaard Christensen besøgte modtagelsen, hvor medarbejderne får overblik via tv-skærme.

På afsnit Q1 besøgte Gert Pilgaard Christensen blandt andet kontoret, hvorfra vagten blev koordineret.