12.09.2016

Det kan være svært at tackle, at ens nærmeste har en psykisk sygdom, og mange føler en afmagt, skyld og svigt i rollen som pårørende. Men nu er der mulighed for at få støtte, hjælp og råd fra andre i samme båd.

Som pårørende til en psykisk syg kan det være svært at finde tid og overskud til at passe på sig selv. Den pårørende bliver tit negativt påvirket af den andens sygdom, og det kan på sigt betyde en reaktion i form af stress eller angst. For at støtte de pårørende, så de undgår selv at blive syge, tilbyder Region Midtjylland nu – i samarbejde med seks vestlige kommuner – et forløb, hvor man som pårørende til en psykisk syg bliver klædt på til rollen som pårørende. Her kan man tale med andre i samme situation, få gode råd, idéer og information omkring det at være pårørende.

- Mange pårørende i regionen mangler nogle at snakke med, og de savner et forum, hvor det handler om dem – ikke om sygdom eller den syge person. Det har vi nu gjort noget ved, fortæller konsulent ved PsykInfo Midt, Jette Dupont Lauritsen, der er tovholder på projektet.

Hun har sammen med de seks kommuner og pårørendeforeningen Bedre Psykiatri fundet frem til en model, der består af to "grene": Først undervisning for de pårørende med oplægsholdere. Herefter netværksgrupper, hvor de pårørende kan dele erfaringer, frustrationer og udfordringer med hinanden.

Tilbuddet er et resultat af et omfattende arbejde med at indhente erfaringer fra lignende tilbud. En af dem, der har deltaget i et lignende forløb, er Lene Klauber, der har en 22-årig datter, der lider af angst.

- Det var fantastisk at komme i et forum, hvor folk faktisk forstod hinanden og man kunne åbne op for de inderste følelser, som man ellers var ved at blive kvalt af. Det var fantastisk at kunne dele erfaringer og tanker med andre i samme båd – på tværs af diagnoser. Vi har knyttet nogle bånd og er blevet endnu mere rummelige, end vi var før. Det har virkelig været guld værd.

Første omgang af forløbet, som består af i alt syv mødeaftener, starter i Holstebro i slutningen af september.


Flere oplysninger