05.09.2016

I den forløbne weekend blev der i Aarhus afholdt den årlige Food Festival. Det er femte år i træk, at der kaldes til Nordens største fødevareevent, hvor producenter, organisationer, videninstitutioner og forbrugere mødes. Sidste år dukkede der 32.000 madinteresserede gæster op. I år var der formentlig endnu flere. Region Midtjylland, som i 2012 var en af initiativtagerne til festivalen, var med på flere planer på sidelinjen.

 

Region Midtjylland er ikke bare den region, der har flest fødevarevirksomheder. Den har også et vigtigt videnmiljø, der med universitetet, forsknings- og uddannelsesinstitutioner hele tiden forsøger at rykke fremad på kvalitet og udvikling af fremtidens fødevareprodukter.
Ved årets Food Festival var der over 250 aktører, der med stande viste deres bedste nye tilbud til kolleger, potentielle samarbejdspartnerne og de mange mad-interesserede gæster.

Region Midtjylland havde forskellige aktier i festivalen. En af disse var et udviklingslaboratorium, hvor blandt andet regionen støtter op bag Teknologisk Institut om at lade forbrugerne teste smagen forskellige nye fødevarer.

Regionen er også involveret i initiativet Engagefood, som har fokus på at kompetence- og markedsudvikle regionens små og mellemstore fødevarevirksomheder med vækstvilje og -potentiale. Målet er mere vækst og udvikling af produkter og nye forretningsområder. Det sker i tæt samspil med de øvrige regionale initiativer som eksempelvis Future Food Innovation.
På festivalen var der fredag, før festivalen åbnede for offentligheden, møder og værksteder, hvor producenter mødte restaurations- og kantinefolk, indkøbere og andre madprofessionelle.

Repræsentanter fra køkkenerne ved regionens hospitaler var også med. I paneldebatter fortalte de om udfordringen med at lave god mad, bruge flere økologiske råvarer – og samtidig ikke bruge flere penge.
Kirsten Rytter Knudsen, cheføkonoma ved Regionshospitalet Horsens, fortalte her blandt andet, hvordan man i løbet af under ti år er kommet op på at være 73 pct. økologisk, at lave mest muligt af maden selv, nedbringe madspildet betydeligt – og så at få ros fra patienterne.

Region Midtjylland har siden 2003 haft et udbygget erhvervs- og videnssamarbejde med bystyret i Shanghai. I de sidste fire uger har to embedsmænd fra Shanghai været på udvekslingsbesøg ved regionen og har besøgt en lang række regionale virksomheder og fødevareorganisationer. De kinesiske gæsters interesse gælder såvel udviklingen af nye produkter som kvalitetssikringen af de danske produkter, ikke mindst når det gælder fødevaresikkerhed.
De to gæster mødte under deres besøg på Food Festivalen blandt andet Cold Hand Winerys stand. Den unge virksomhed fra Randers, der er vokset ud af en hobby til at være en af landets fineste producenter af frugtvin, kunne stolt vise to guldmedaljer, som virksomheden to gange har vundet ved kinesiske vinfestivaler.
Danske produkter og deres høje kvalitet er kendt i store dele af den kinesiske befolkning. for eksempel er hittet til fejring af nytåret at have en dåse med danske Kjeldsen-småkager.