En splinterny boligtype designet særligt til voksne med autisme blev i går indviet i Gødvad ved Silkeborg.

For øjnene af mere end 60 spændte og glade borgere, pårørende og medarbejdere klippede Mette Thumand, der netop er flyttet ind i én af de nye boliger, den røde silkesnor over sammen med regionsrådsformand Bent Hansen (S). Sammen erklærede de to det nye, fleksible, mobile bokoncept for officielt åbnet.

Tænker dristigt

Det er Region Midtjyllands Specialområde Autisme, der står bag det banebrydende bokoncept, der ved hjælp af specialdesignede fysiske rammer skal være med til at sikre trivsel og udvikling for voksne med autisme.

Regionrådsformand, Bent Hansen (S), havde store roser til det nye bokoncept: 

- Jeg er stolt over det arbejde, regionens socialområde har gjort for at udvikle det nye boligkoncept, og jeg er stolt over, at I har turde være dristige. I har vist, at med den rette blanding af faglighed, dristighed og samarbejde kan man gøre en forskel for både den enkelte, der har behov for en særlig bolig, men også for samarbejdet mellem region og kommune.

Boligen flytter med borgeren efter behov

Med det nye bokoncept er det muligt at flytte den arkitekttegnede bolig efter borgerens ønske og situation i livet. Dermed kommer boligen til borgeren netop der, hvor borgeren har brug for det fremfor, at borgeren skal flytte hen, hvor de fysiske rammer er.

- Det er helt overordnet set idéen om, at borgeren ikke er "tvunget" til at bo på en bestemt matrikel, fordi det er der, der fysisk ligger et botilbud. Nu kan borgeren i princippet få opstillet en autismevenlig bolig alle steder og modtage støtte. Der er det nye og meget banebrydende på socialområdet i det hele taget, sagde Bent Hansen i sin tale.

autismevenlig bolig

Autismevenlig arkitektur modvirker isolation

Boligerne er fleksible i forhold til størrelse alt efter borgerens behov, og selve indretningen er lavet efter at skulle give borgere med autisme de bedst mulige rammer. 

Der er blandt andet tænkt i overgangen fra at være inde til at komme ud blandt andre, som netop kan være en udfordring for borgere med autisme.

Derfor er der placeret en bænk tæt på glashoveddøren, så det er muligt at se, hvad der møder dem, når de går ud. Det sikrer både mere tryghed for borgerne, men pirker også til nysgerrigheden, så de får lyst til at bevæge sig ud, og dermed bliver mindre isolerede.

Skubber til gængse forestillinger

- Jeg mener, at det nye bokoncept i den grad er med til at gentænke de fysiske rammer for voksne med autisme. Med boligerne har vi skubbet og udfordret de gængse måder at tænke bolig på til gavn for de borgere, som det hele handler om, sagde Specialområde Autismes områdeleder, Lars Aarup Jensen, i sin indvielsestale.

Faktaboks

  • Det nye fleksible, mobile bokoncept er det eneste i verden af sin art til mennesker med autisme.
  • Der er pt. opsat 26 boliger i tilknytning til Specialområde Autismes afdelinger i Tørring, Hinnerup og Gødvad.
  • Bokonceptet er designet på baggrund af en inddragende proces med både voksne med autisme, pårørende, arkitekter, Specialområde Autisme mfl.