Apparatur, digitale skilte og TV på patientstuerne i Gødstrup står, sammen med dele af ombygningen af det eksisterende hospital i Viborg, til at blive taget ud af Region Midtjyllands byggeplaner. Målet er at ruste økonomien til at klare uforudsete udgifter i den sidste del af byggerierne.

Som konsekvens af forsinkelser i hospitalsbyggerierne i Viborg og Gødstrup, og på baggrund af udviklingen i udgifterne på det to projekter, er der nu sendt en revideret plan for indflytning og økonomi til politisk behandling.

Formand for Region Midtjyllands Hospitalsudvalg, Henrik Gottlieb Hansen (S), er langt fra begejstret over, at pengene ikke rækker til at virkeliggøre alle byggetegningerne.

- Det er noget skuffende, at de nye hospitaler bliver mindre fornemme, end vi drømte om. På den anden side, så vil jeg stadig fastholde, at vi i Region Midtjylland i disse år bygger og ombygger hospitaler for over 12 milliarder kroner. De nye rammer bliver langt bedre, end det vi tilbyder patienter og ansatte nu, og jeg kommer aldrig til at drømme mig tilbage til de bygninger, vi forlader, siger Henrik Gottlieb Hansen.

Betingelsen for alle Statens kvalitetsfondsbyggerier er, at budgetterne ikke må overskrides og ikke kan tilføres yderligere regionale penge.

Det nye hospital i Vest, DNV-Gødstrup

En lang række små og store udfordringer i byggeriet betyder, at der skal udpeges mulige besparelser i Gødstrup for 109,6 mio. kr. En af mulighederne er at tage apparatur, digitale skilte og TV på patientstuerne ud af byggeriet.

Regionsrådet får senere forelagt en revideret tidsplan, men som byggeriet tegner nu, begynder indflytningen i Regionshospitalet Gødstrup i sidste halvdel af 2020.

Den nye tidsplan skal sammen med stramme økonomiske prioriteringer, øget tilsyn, mere fysisk ledelsestilstedeværelse på byggepladsen og tilførsel af byggefaglige kompetencer fra Det Nye Universitetshospital i Aarhus sikre, at hospitalsbyggeriet kommer ordentligt i mål.

Regionshospitalet Viborg, Akutcenteret

På byggepladsen i Viborg er det forventningen, at sidste håndværker forlader byggepladsen for det nye akutcenter tre måneder senere end planlagt, og ibrugtagningen sker fra midten af 2019.

Forsinkelsen i forhold til den oprindelige tidsplan betyder, at der skal findes besparelser i det samlede byggeprojekt for 33,3 mio. kr. til dækning af eventuelle udgifter som følge af blandt andet forlænget drift af skurby og byggeplads.

Besparelsen kan kun findes i den planlagte ombygning af det eksisterende hospital i Viborg. I praksis betyder det derfor, at regionsrådet i august skal drøfte, om ombygningen af operationsstuer og ombygning af østsiden af to sengeetager skal gennemføres. 

Renovering af Dialyse og Klinik for Nyresygdomme, udvidelse og renovering af Hjertemedicinsk Klinik og ombygning af Intensiv bliver foreslået gennemført som planlagt.

 

Sagsfremstilling til politikerne i Region Midtjylland

Se sagsfremstillingerne til Hospitalsudvalgets møde 6. august 2018:

 

Tidsplan for politisk behandling

Byggeriernes tidsplaner og økonomi bliver efterfølgende også behandlet på forretningsudvalgets møde den 14. august og på regionsrådets møde 22. august.

Flere oplysninger