14.12.2018

For fjerde år i træk bliver Fødeafdelingen på Hospitalsenheden Vest kåret som landets bedste af sundhedsmediet Dagens Medicin.

Fødeafdelingen er for fjerde år i træk strøget helt til tops i den samlede bedømmelse af Danmarks Bedste Hospitaler, som indeholder en vurdering af behandlingskvaliteten baseret på data fra de kliniske databaser med en vægtning på 90 pct. Patienternes stemme tæller i de sidste 10 procent ud fra resultaterne i Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP).  Fødeafdelingen scorer 100 ud af 100 mulige point målt på behandlingskvalitet indberettet til Dansk Kvalitetsdatabase for Fødsler, og den samlede andel af kvinder, der føder ved kejsersnit i Herning og Holstebro, er nu på 16, 4 pct.  På landsplan er andelen af kejsersnit under 20 pct. for første gang siden 2003.

Det er resultatet af et stærkt fokus på, at de førstegangsfødende skal have en god fødsel og en god oplevelse, hvilket skaber betingelserne for de kommende fødsler. Det fokus har bl.a. betydet, at Fødeafdelingens samlede frekvens af kejsersnit blandt førstegangsfødende er på 10,2 pct. sammenlignet med landsresultatet på 13, 2 pct. Og det samme fokus har medført endnu flere flotte resultater. Bl.a. er læger og jordemødre lykkedes med at reducere antallet af svære bristninger med en tredjedel, ligesom Fødeafdelingen er barslet med Danmarks første interaktive fødestue og et mål om at skabe flere gode fødselsoplevelser. 

- Det er imponerende, og er uden tvivl et resultat af, at man på Fødeafdelingen gennem årene har formået at opbygge en stærk forbedringskultur, hvor både afdelingsledelsen og personalet er dedikerede i fællesskab. Det betyder, at alle har fokus på at gøre det så godt som muligt med udgangspunkt i den individuelle kvindes behov, siger sygeplejefaglig direktør Ida Götke.


Et fælles fokus på gode fødsler giver høj kvalitet og tilfredshed

Specialeansvarlig overlæge Jane Boris, er meget tilfreds med, at Fødeafdelingen igen i år ligger helt i top både målt på behandlingskvalitet og patienttilfredshed:

- Vi har igennem flere år systematisk arbejdet på at forbedre alle de dele af en graviditet og en fødsel, der forbedrer resultatet af fødslen. Vi har skabt en kultur, hvor alle vores medarbejdere bidrager til at forebygge, at der opstår komplikationer, således at endnu flere gravide kan få en tryg fødsel.


Større mulighed for at træffe beslutninger


I de kommende år vil Fødeafdelingen fokusere på, at de gravide udelukkende skal være indlagt, når det absolut nødvendigt, bl.a. ved hjælp af ny teknologi der kan bidrage til at skabe tryghed, så de gravide i endnu højere grad kan vælge at være derhjemme.

- Vi vil have øget fokus på, at de gravide og deres partnere får mulighed for at træffe de beslutninger, der giver det bedste forløb for dem, siger specialeansvarlig overlæge Jane Boris.

Det betyder, at Fødeafdelingen vil arbejde på at skabe et stærkt og fintmasket sikkerhedsnet sammen med sundhedsplejerskerne, så familier trygt kan vælge at tage hjem tidligt efter fødslen, når de føler, at de er klar til  det. Bl.a. ved aktivt at bidrage til et endnu bedre samarbejde med praktiserende læger og sundhedsplejersker, så de gravide og de nybagte familier oplever en sammenhæng, når de har brug for det, lyder det fra den specialeansvarlige overlæge på Fødeafdelingen:

- Der skal fortsat være et udvidet tilbud til de gravide, der har brug for en særlig indsats fra vores side.

Fakta

 • Siden 2007 har Dagens Medicin hvert år i december kåret Danmarks Bedste Hospitaler og specialer i Danmark. Kåringerne af de bedste hospitaler sker ud fra samlet bedømmelse af behandlingskvalitet og patienttilfredshed. Behandlingskvaliteten vægter 90 procent i undersøgelsen. Patienttilfredsheden vægter de sidste 10 procent baseret på resultaterne i Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP).
 • Det er bl.a. et arbejde med at nedsætte antallet af kejsersnit, der har båret frugt, viser tallene fra Dansk Kvalitetsdatabase for Fødslers årsrapport for 2017. Et resultat af en række projekter på de danske fødeafdelinger med fokus på teamånd, uddannelse og arbejdsplanlægning.  
 • For at opnå en samlet placering som nr. 1 i Danmark på et såkaldt Index 100 så skal et område bl.a. klare sig godt ud fra data i de kliniske kvalitetsdatabaser og være topscorer på de væsentlige måleparametre, som udvælges af specialister på området.
 • I år har Hospitalsenheden Vest opnået følgende seks førstepladser ud fra en vurdering af i alt 36 behandlinger og undersøgelser:
  • - Fødsler.
  • - Palliativ behandling.
  • - Prostatakræft.
  • - Skulderalloplastik.
  • - Testikelkræft.
  • - Melanom.
 • Resultaterne kan ses i dag på www.dagensmedicin.dk  

Yderligere information

 • Sygeplejefaglig direktør Ida Götke, Hospitalsenheden Vest, tlf. 2048 0689.
 • Specialeansvarlig overlæge Jane Boris, Fødeafdelingen, tlf. 7843 4727.