01.12.2018

Sundhedsministeren har valgt Region Midtjylland til at opbygge det første Vestdanske børnehospice. Regionsrådet har allerede besluttet, at det bliver Hospice Djursland i Rønde, der skal drive de fire nye hospicepladser for børn med livsbegrænsende, livstruende eller uhelbredelige sygdomme.

Det bliver Hospice Djursland, der skal tilbyde pleje og lindring til Vestdanske børn med livsbegrænsende, livstruende eller uhelbredelige sygdomme.

Sundhedsministerens afgørelse betyder, at Region Midtjylland nu kan tage fat på forberedelserne og indgå en driftsoverenskomst med Hospice Djursland. Når den er på plads, kan Hospice Djursland realisere planerne om at udvide det eksisterende hospice med 857 m2. De nye børne- og ungehospicepladser bliver samlet i "Strandbakkehuset", som skal ligge i tilknytning til det eksisterende hospice.

Fuld opbakning

Det er et enigt regionsråd med stor forventninger, der byder det nye børnehospice velkommen i Rønde.

- Jeg har svært ved at komme i tanke om noget der er værre, end alvorligt syge børn. Det er en forfærdelig tanke, og jeg er meget tilfreds med, at vi med hospicepladserne får mulighed for at støtte op om de mennesker, der står i sådan en situation, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Region Midtjyllands andel af driften blev aftalt under budgetforhandlingerne i september.

- Så vi har faktisk allerede aftaler om placering og finansiering på plads. Nu ser vi frem til at få landet en driftsaftale og - ikke mindst - åbningen af de nye børne- og ungehospicepladser, siger Anders Kühnau.

Børn vest for Storebælt

De fire pladser i Rønde bliver et tilbud til børn der bor vest for Storebælt. Danmarks p.t. eneste hospice for børn og unge, Lukashuset, ligger i Hellerup nord for København.
Hospicepladserne bliver finansieret af Region Midtjylland, de regioner, der henviser patienter til det og statslige midler. Det er planen, at de nye hospicepladser er klar midt i 2020.

 

Fakta

  • Målgruppen for de fire hospicepladser er børn og unge med livsbegrænsende, livstruende eller uhelbredelig sygdom og behov for en specialiseret palliativ indsats samt deres familier.
  • Danmarks hidtil eneste børnehospice, Lukashuset i Hellerup, havde i perioden fra november 2015 til maj 2017 22 børn indlagt. Af disse var 12 børn under 1 år, 7 mellem 1 og 9 år og 3 mellem 10 og 18 år. Af de 22 børn er 9 døde.
  • På Lukashuset havde de indlagte børn primært stofskiftesygdomme, neurologiske sygdomme eller svære medfødte misdannelser. Enkelte havde kræft.
  • Hospice Djursland har beregnet driftsudgifterne til 9,6 mio. kr. årligt, mens etableringsomkostningerne inklusive inventar vil være 23 mio. kr.
  • Hospice Djursland bidrager med 6 mio. kr. til etableringen. 5,0 mio. kr. forventes finansieret af fondsmidler.
  • Læs erfaringsopsamling for Lukashuset og FamilieFOKUS, udarbejdet af COWI.

Flere oplysninger