27.02.2018

De seneste år er flere tunge datacenterinvesteringer i milliardklassen landet i Danmark. Nu er en bølge af mindre datacentre på vej - klar til at træde i de stores fodspor. Det er norske ECIT Group, der netop har etableret et spritnyt datacenter i Viby, et godt bevis på.

Viby i det sydlige Aarhus får nu en bid af æblet på datacenter-fronten, hvor giganter som Facebook og Apple de seneste år har gødet jorden med milliardinvesteringer i Viborg, Aabenraa og Odense. Giganternes blåstempling får nu lidt mindre spillere, som eksempelvis ECIT Group, til at se muligheder.

- Sammenlignet med andre lande rummer markedet for datacentre i Danmark et stort potentiale for en ny industri af mindre operatører. Den bølge vil vi gerne ride med på, og derfor har vi også valgt en større løsning end den, vi oprindeligt havde i tankerne, udtaler ECIT Groups head of IT division Mikkel Walde.

Vestdanmark på investor-jagt

Interessen for at lægge datacentre i Danmark skyldes – udover stabile forhold både geologisk og politisk – en række parametre, som ikke mindst gør sig gældende i Midtjylland.

Det gælder eksempelvis veludbyggede fiberforbindelser, hurtige byggetilladelser og smidige godkendelsesprocesser samt ikke mindst et køligt klima og adgang til store mængder grøn strøm til konkurrencedygtige priser og med høj forsyningssikkerhed. Noget, er afgørende for store strømslugere som datacentre.

Men Danmark som investeringsland sælger ikke sig selv, og derfor driver de tre vestdanske regioner Foreningen Vestdansk Investeringsfremme (FVI), der, sammen med kommunerne, i tæt samarbejde med Udenrigsministeriets Invest in Denmark, arbejder for at udbrede det gode budskab globalt.

- For eksempel Apples planer i Viborg viser, at den fælles indsats for investeringsfremme virker. Nu begynder vi så tilmed at kunne se afledte effekter af de store investeringer, hvor de store tiltrækker de små. Der betyder nye job og nye vækstmuligheder, så det er en fantastisk nyhed, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Dominoeffekt for virksomheder

Steen Hommel, direktør for Invest in Denmark, peger ligeledes på, at datacentermarkedet giver muligheder for hele værdikæden af virksomheder omkring branchen. Nye datacentre har således positiv domino-effekt på den lokale erhvervsudvikling:

- Lidt forenklet sagt kan man sige, at de store datacentre er omdrejningspunkt for en positiv spiral til gavn for en større fødekæde. Vi har et tæt samarbejde med blandt andre Region Midtjylland og Viborg Kommune om at udnytte det momentum, der er skabt. Det er glædeligt, at anden bølge af mindre datacentre samt følgeindustri er ved at se dagens lys, siger Steen Hommel.

ECIT dyrker nyt forretningsområde

ECIT Group tilbyder især løsninger inden for bogholderi og lønsystemer. Det nye datacenter i Viby vil være hjemsted for alle interne IT-tjenester, der bruges af selskabets hovedsageligt nordiske kundekreds. ECIT Group vil derudover åbne op for flere kunder med behov for at lagre data og opdyrke det lovende og spirende co-location marked som nyt forretningsområde.

Her går ECIT Group først og fremmest efter at tilbyde skræddersyede services. En virksomhed, der eksempelvis er afhængig af hurtig og sikker mailkommunikation, eller har data og systemer der ikke kan eller må afvikles via en cloud-løsning, kan købe sig til en individuel løsning, der understøtter virksomhedens specifikke krav.

- I vores dialog med Invest in Denmark blev vi opmærksomme på de nye muligheder i Danmark. Med en placering i Viby, får vi et brohoved til et kæmpe marked i vækst, og det glæder vi os til at være en del af, siger Mikkel Walde.  

Fakta

  • Alt fra populære streamingtjenester som Spotify og Netflix til virksomheders forretningskritiske oplysninger skaber behov for at lagre store datamængder.
  • Virksomheder verden over er derfor i gang med at planlægge, hvor de skal placere nye datacentre til at håndtere den stigende trafik.
  • Invest in Denmark arbejder for at udbrede kendskabet til Danmark som velegnet at investere i. Blandt andet i samarbejde med Foreningen Vestdansk Investeringsfremme, der er finansieret af de tre vestdanske regioner.
  • Det arbejde har båret frugt i form af en række milliardinvesteringer fra Apple, Facebook og Google de seneste år.
  • Dertil kommer nu en bølge af mindre datacentre – primært såkaldte co-location datacentre, der kan beskrives som en slags datahoteller
  • Datacenterinvesteringer – store som små – udgør et vigtigt element for udviklingen af den digitale infrastruktur, der bliver afgørende for det digitale væksteventyr.

Flere oplysninger:

Anders Kühnau (S), formand for regionsrådet i Region Midtjylland,  tlf. 23 60 27 68, mail. kuhnau@rr.rm.dk

Mikkel Walde, head of IT Division, ECIT, tlf. 2143 2423 

Jørn Thorgård, Special Advisor, Invest in Denmark, tlf. 8787 8611, mail. Jortho@um.dk

Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer