19.01.2018

Region Midtjylland skruer i år op for fejringen og anerkendelsen af de mange, der laver frivilligt arbejde i alle egne af regionen. Anledningen er Europæisk Frivillighovedstad 2018, som officielt åbnes i Aarhus 21. januar.

Region Midtjylland og Aarhus Kommune vil i år samarbejde om at fejre og synliggøre de mange forskellige frivillige indsatser og fællesskaber, som findes overalt i regionen. Anledningen er, at Aarhus Kommune har fået titlen som Europæisk Frivillighovedstad 2018.

Udover at hylde de frivillige vil samarbejdet om Frivillighovedstad 2018 også fokusere på at afprøve nye muligheder for at udvikle velfærd, kultursamarbejde og turisme på tværs af regionen.

- De mange frivillige fællesskaber og det aktive medborgerskab overalt i regionen fortjener at få et klap på skulderen, at blive hyldet og få opmærksomhed. Både lokalt, regionalt og internationalt. Først og fremmest fordi de frivillige i den grad fortjener anerkendelsen. Men også fordi opmærksomheden kan være med til at inspirere andre. Mit håb er, at endnu flere i 2018 vil få lyst og mulighed for at blive en del af et frivilligt fællesskab, siger regionsrådsformand Anders Kühnau.

Frivillighovedstad 2018 er for alle

Frivillighovedstad 2018 er en åben ramme, som alle, der ønsker det, kan være med til at udfylde med arrangementer og initiativer.

Frivillige organisationer, foreninger, frivilligcentre, uddannelsesinstitutioner, andre kommuner, erhvervsliv og lokale medier kan være med.

Rigtig mange laver frivilligt arbejde. I sundhedsvæsnet våger frivillige bl.a. ved ensomme døende og hjælper patienter, pårørende og gæster med at finde rundt.

I psykiatrien deler frivillige i "En af os"-netværket deres personlige erfaring med at leve med psykisk sårbarhed. Idrætsforeninger har frivillige trænere, skoler og børnehaver har frivillige i bestyrelser, og kulturinstitutioner og turistattraktioner samarbejder med frivillige kræfter om rundvisninger, foredrag og levendegørelser.

Frivillige lærer af hinanden

Som et af de første initiativer på tværs af regionen i 2018 delte repræsentanter fra mange frivilligcentre og kommuner forleden erfaringer, ideer og viden om frivilligt arbejde. Det skete på et møde i Regionshuset i Viborg. Her var fokus bl.a. på at sprede de gode erfaringer fra samarbejdet med de flere end 3000 frivillige "rethinkere", der hjalp til under fejringen af Kulturby 2017. De bidrog meget positivt til udviklingen af både kulturtilbud og turisme.

- Der er stor interesse for at dele erfaringer om samarbejdet med friville. Mange frivillige fællesskaber bidrager positivt til at mindske ensomhed, fremme fysisk og mental sundhed, øge beskæftigelsen osv. I år vil vi arbejde videre med at sprede nogle af de mange gode erfaringer og eksempler, både lokalt, regionalt og på tværs af kommuner, sektorer og foreninger, siger Jakob Olesen, der koordinerer regionens samarbejde med Aarhus Kommune om Frivillighovedstad 2018.

Kom med til åbningsfesten

Søndag 21. januar kl. 14-17 kan du i Ridehuset i Aarhus møde frivillige Røde Kors-guider fra Aarhus Universitetshospital og frivillige fra patient- og pårørendecaféen i Regionshospital Midt, De Frivilliges Hus i Viborg. 93 frivillige foreninger og fællesskaber kommer for at fortælle om deres frivillige arbejde og byde på hygge, underholdning og dampende varm suppe.

Europæisk Frivillighovedstad 2018 åbnes officielt søndag 21. januar på Aarhus Rådhus.

Fakta

 • Aarhus Kommune er Europæisk Frivillighovedstad 2018
 • Søndag 21. januar kl. 14-17 kan du møde frivillige og deres foreninger i Ridehuset, Vester Alle 1, Aarhus.
 • I Ridehuset kan du møde:
  - Frivillige fra 93 foreninger og samarbejder i Region Midtjylland
  - Frivillige guider fra Røde Kors, der fortæller om arbejdet med at hjælpe patienter, pårørende og gæster med at finde rundt på Aarhus Universitetshospital i Skejby.
  - De Frivilliges Hus i Viborg, Regionshospital Midt og lokale patientforeninger vil fortælle om deres samarbejde om patient- og pårørendecaféer.
  - Operasangere, RAP fra Gellerup, De Splittergale og Total Hip Replacement underholder
  - Der er gratis adgang til åbningsfesten i Ridehuset.

 

Flere oplysninger