02.05.2018

Samarbejdet mellem Region Midtjylland og de 19 kommuner i regionen offentliggør i dag et omfattende kulturprogram for 2018. Borgere og besøgende kan glæde sig til en bred vifte af spændende kulturoplevelser i det kommende år, når Europæisk Kulturregion følger op på succeserne fra kulturhovedstadsåret.

Den officielle åbning af Kulturhovedstad Aarhus 2017 markerede starten på et år med højt kulturelt aktivitetsniveau i Region Midtjylland. Nu løfter Europæisk Kulturregion arven med. Foto. Henrik Bjerregrav

Region Midtjylland, de 19 kommuner og de midtjyske kulturaktører har store ambitioner med Europæisk Kulturregion, der i dag offentliggør programmet for 2018. Med Europæisk Kulturregion får borgerne og kulturaktørerne i regionen en ny, fælles platform, der informerer om kulturoplevelser i regionen samt inspirerer til og støtter samarbejde på tværs af kommunegrænser og kulturinstitutioner.

I alt skal 125 udvalgte arrangementer i hele Region Midtjylland styrke identiteten som kulturregion og udvikle de gode samarbejder, som er en vigtig del af arven fra Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. Programmet byder både på eksisterende og nye kulturoplevelser samt videreudvikling af højdepunkter fra Aarhus 2017.

Udover de mange events inviterer Europæisk Kulturregion i juni 2019 til en stor, samlende kulturfestival på tværs af regionen i uge 23 og 24 med temaet ”Genopdag/Re-discover”, der trækker tråde fra Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017s tema ”Let´s Rethink”. Der afholdes desuden også et årligt kulturforum med oplæg og debatter, som skal give næring til endnu flere samarbejder og eksperimenter med kulturen i front.

Central del af selvforståelsen

Formand for Regionsrådet i Region Midtjylland Anders Kühnau (S) understreger, at et levende kulturliv er en central del af regionens selvforståelse, hvilket blev cementeret med Kulturhovedstadsåret.

- Kulturen er med til at binde vores landsdel sammen og spiller en vigtig rolle i ambitionen om at Region Midtjylland skal være en attraktiv region at leve, arbejde og investere i. Med Europæisk Kulturregion bygger vi videre på den fælles identitet og det rigtigt gode samarbejde, det lykkedes at skabe med Aarhus 2017, siger han.

I sidste uge offentliggjorde Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 de foreløbige resultater af kulturåret, der med en omsætningsstigning på 1,2 milliarder kroner i private virksomheder og skabelsen af knap 2000 nye fuldtidsjobs i regionen viste, at det kan betale sig at arbejde sammen på kulturområdet. Derfor er formanden for Kommunekontaktrådet (KKR) i Midtjylland, borgmester i Randers, Torben Hansen (S) også begejstret over, at den nye regionale kultur-platform er kommet godt fra start.

- Kulturbyåret gav os en saltvandsindsprøjtning til at prøve nye former for samarbejde af på tværs af kommunerne og viste os, at borgerne er villige til at rejse på tværs af kommunegrænser for at få gode oplevelser. Ambitionen med Europæisk Kulturregion er at kunne give borgerne i alle 19 kommuner endnu flere fremragende kulturoplevelser, siger han.

God dialog og høje forventninger

Den seneste måned har Europæisk Kulturregion holdt en række dialogmøder med kulturaktørerne på tværs af kommunerne, og der har været stor opbakning fra aktørerne:

- Det nye samarbejde er dybt nødvendigt, hvis man vil høste frugterne af Aarhus2017, og det viser allerede rigtigt gode takter. Man bør huske på at Aarhus2017 kun var begyndelsen - med et fantastisk aktivitetsniveau, der selvfølgelig er svært at overgå efterfølgende. Det skal man måske heller ikke. Det virkelig arbejde starter først for alvor nu, og jeg har både store og gode forventninger til Europæisk Kulturregion, siger administrator på Nordisk Teaterlaboratorium - Odin Teatret i Holstebro, Per Kap Bech Jensen.

Europæisk Kulturregion bygger videre på de positive erfaringer fra Europæisk Kulturhovedstad i 2017, hvor samarbejdet blev styrket på tværs af hele regionen og involverede borgerne i en lang række spændende kulturprojekter. Hos Fonden Aarhus 2017 er glæden over fortsættelsen af samarbejdet også stor:

- Det regionale samarbejde var en af de stærkeste egenskaber ved kulturhovedstadsprojektet. Jeg er derfor rigtig glad for, at det fortsætter i fremtiden til gavn for både borgere og kulturaktører i regionen, og jeg ønsker Europæisk Kulturregion held og lykke de kommende år, siger Rebecca Matthews, administrerende direktør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.

Fra i dag kan borgerne følge med i udvalgte aktiviteter på Europæisk Kulturregions Facebookside og på Europæisk Kulturregions hjemmeside.

Fire udvalgte højdepunkter

  • De syv museer i Region Midtjylland, som stod bag udstillingen ’De syv Dødsynder’ i 2017, der for nogle af museerne betød en fordobling af besøgstallet, er igen gået sammen om at skabe en fælles udstilling. Denne gang undersøger museerne under titlen ’Nationale Symboler – transnational identitet’ de nationale symbolers betydning i en globaliseret verden. Slutresultatet er syv store udstillinger, som mikser kunstarterne og viser værker inden for maleri, skulptur, objektkunst, performance, musik, video og konceptuel kunst.

  • Når ’Den Grænseløse Festival’ den 24-26. august for første gang finder sted i Nationalpark Mols Bjerge ermødet mellem mennesker i musikken, kunsten og måltiderne omdrejningspunktet. Festivalen byder påfællesspisninger, mulighed for at komme med i marken og hente råvarer og tilberede måltiderne i fællesskab, samtalesaloner, dans, musik, kunst, fisketure, film, cirkus, bålsamlinger og gåture i naturen.

  • Der er også noget at glæde sig til, når Holstebro Kommune gentager succesen fra kulturåret og inviterer den internationalt anerkendte, franske teatertrup Théâtre du Centaure til at optræde på Rådhustorvet i Holstebro med fire heste fra den 24. maj til den 7. juni. Hver dag kan gæsterne opleve offentlige prøver i manegen på forestillingen ’De tre aldre’, og på afslutningsdagen kan de overvære en helt særlig parade med op mod 100 heste og ryttere d.6. juni kl.18.50 med start ved Slagteriet Holstebro.
  • I Aarhus danner sidste års succes med Hay Festival, der bragte 6-7.000 flere gæster end normalt på Dokk1, afsæt for en helt ny international festival for børnelitteratur. Den løber af stablen den 1.-4. november på Dokk1. Festivalen har fokus på at inddrage børn og unge som aktive deltagere og give fantasien frit spil i et møde med det velkendte såvel som det fremmede, det sjove, det grumme og det triste.

Se desuden denne video om afslutningen på Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 og forventningerne til Europæisk Kulturregion.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.