19.03.2018

Køkkenet på bostedet Tangkær har vundet Magasinet Plejes køkkenpris 2018 i kategorien "Mad til småtspisende". Prisen får køkkenet for deres evner til at trylle blendet mad om til lækre og indbydende retter. Uddelingen af magasinets priser fandt sted 19. marts 2018 på Danmarks største fødevaremesse Foodexpo i Herning.

Tangkær er en del af Specialområde Socialpsykiatri Voksne og er samtidig ét af Danmarks mest specialiserede tilbud til borgere med den sjældne Huntingtons Sygdom.

Sygdommen skyldes en arvelig genfejl, hvor hjernen og musklerne gradvis går til grunde. Størstedelen af de sygdomsramte udvikler på et tidspunkt problemer med at spise og drikke, fordi muskulaturen i spiserøret svækkes.

Den nemme og traditionelle løsning ville være at køre maden gennem en blender og så "værsgo". Men på Tangkær har man valgt at gå skridtet videre. De blendede retter bliver på forunderlig vis genskabt, så de får deres oprindelige udsenende og duft.

For eksempel var der en beboer, der hvert år til sin fødselsdag ønskede sig et stjerneskud. På et tidspunkt kunne kun ikke længere spise et almindeligt stjerneskud, men nu har køkkenet genskabt det i en udgave, hvor det ligner på en prik, men i virkeligheden er blødt som smør.


Køkkenet på Tangkær har blandt andet kreeret dette stjerneskud, der består af blendede råvarer.

 - Vores køkkenpersonale fortjener et skulderklap for deres store arbejde med at tilpasse maden til den enkelte beboer. De er opsøgende og gode til at snakke med beboerne om deres ønsker, som de så omsætter til lækker mad, uanset konsistens, fortæller Susanne Bakmann, der er klinisk diætist på Tangkær.

- De ansatte i køkkenet har en kæmpe andel i at beboerne med Huntingtons Sygdom holder vægten så længe som muligt. Og så er de med til at øge livskvaliteten for alle på Tangkær, siger hun.

Køkkenpersonalet på Tangkær deltager løbende i temadage, undervisning og foredrag om Huntingtons Sygdom. På den måde får de en god indsigt i de udfordringer, som beboerne og det øvrige fagpersonale møder i dagligdagen.

Med prisen fulgte en uges forbrug af proteindrikken af Arla Protino® til ca. 100 beboere. Samlet har præmien en værdi af cirka 20.000 kr.

I alt uddelte Magasinet Pleje fire priser i hver sin kategori: miljø, økologi, mad til småtspisende og fremtidens køkken. Fælles for priserne er, at de gives til storkøkkener, der udmærker sig i en sådan grad, at øvrige fagfolk kan tage ved lære. I alt var der foreslået cirka 50 projekter til de fire priser.

Jordbær med fløde er et andet påhit fra køkkenpersonalet på Tangkær.
Også her er der tale om et effektivt sansebedrag, der får tænderne til
at løbe i vand, selvom de "friske jordbær" er bløde som smør.


Mere information:

Janne Martinussen, faglig områdeleder: tlf. 5123 8539