30.11.2018

Akut mangel på sterile operations-instrumenter tvinger hospitalet til at aflyse næsten alle operationer, som kan vente. De berørte patienter får direkte besked.

Sterilcentralen på Aarhus Universitetshospital kan ikke følge med og nå at vaske og sterilisere de instrumenter, som kirurgerne bruger ved operationer. Årsagen er personalemangel og driftsproblemer.

- Det begynder at true patientsikkerheden, og hvis vi ikke bremser op nu, og lader Sterilcentralens medarbejdere komme i bund med opgaverne, så kan vi ikke garantere, at vi har sterile instrumenter til at operere akut syge patienter, siger lægefaglig direktør Jørgen Schøler Kristensen.

Efter lægefaglige vurderinger af den enkelte patients operation aflyses stort set alle ikke-akutte operationer på Aarhus Universitetshospital i Skejby i den kommende uge. Kræftoperationer og andre uopsættelige operationer gennemføres. Derudover sættes operationskapaciteten ned i de kommende måneder, og det kan betyde at endnu flere operationer må udsættes. Operationer på Øjenafdelingen og Neurokirurgisk Afdeling i Nørrebrogade bliver ikke berørt.

- Det er en dybt ulykkelig situation for patienterne. Vi oplyser dem om deres rettigheder og muligheder, og vi gør alt for at hjælpe dem til at få en ny tid til operation hos os eller på et andet hospital. Flere andre hospitaler har allerede i dag lovet at hjælpe os og patienterne, siger Jørgen Schøler Kristensen.

De berørte patienter har fået besked eller vil blive kontaktet hurtigst muligt. Patienter, som ikke har fået besked om aflysning af deres operation, skal møde op til den tid, som er angivet i indkaldelsesbrevet.

På grund af opsigelser og langtidssygdom mangler Sterilcentralen ca. 16 medarbejdere, og de sidste weekender har ekstraindkaldt personale forsøgt at nå at vaske og sterilisere de mange vogne med urene instrumenter, som løb har hobet sig op i ugens løb.

Nu er situationen uholdbar, for der er instrumenter, som har ventet så længe på at blive rengjort, at det tager 3-4 gange så lang tid få dem vasket og steriliseret.

Der bliver løbende ansat nye medarbejdere i Sterilcentralen, men oplæringen tager nogle måneder, og derfor tager det tid, inden Sterilcentralen igen er oppe på fuld kapacitet. Aarhus Universitetshospital har kontaktet andre hospitaler og anmodet om assistance til at få steriliseret instrumenter og opereret patienter.

Yderligere information:

Lægefaglig direktør Jørgen Schøler Kristensen, tlf. 201 63 201