16.11.2018

Borgerne i Region Midtjylland har endda fået lidt lettere ved at vælge en lokal praktiserende læge. Det viser en ny undersøgelse.

Praktiserende læger i Region Midtjylland har nu plads til lidt flere nye patienter end de har haft de seneste mange år.

I den årlige Lægedækningshøring, som regionen har lavet siden 2013, ønsker lægerne at åbne op for 29.000 flere patienter og kan øge tallet til 76.000 flere patienter. Det er første gang siden 2013, at regionen oplever en stigning i antallet af patienter, der kan tilmeldes praksis.

- Praktiserende læger er afgørende for at sikre os hjælp, når vi bliver syge, fordi næsten al behandling begynder hos vores egen læge. Jeg er rigtig glad for det arbejde lægerne yder og for at så mange har mod på at få flere patienter, siger Annette Roed, formand for udvalget for Nære Sundhedstilbud.

Målet er en læge tæt på dig

Selvom egnens praktiserende læger samlet set har plads til flere patienter, er der forskelle internt i regionen.

Ringkøbing-Skjern, Skanderborg og Odder er de kommuner, hvor lægerne har plads til færrest ekstra patienter.

- Vi har et rigtigt godt samarbejde med lægerne og deres organisation om at sikre, at alle borgere kan få en læge så tæt som muligt på, hvor de bor. Jeg er glad for at det ser ud til at være blevet en smule lettere nu, siger Annette Roed.

Praktiserende Lægers Organisation, PLO Midtjylland, arbejder tæt sammen med Region Midtjylland om at sikre, at alle borgere kan vælge en lokal praktiserende læge.

- Jeg synes at vi skal glæde os over, at kurven måske er knækket for en stund, og mest af alt, at det ikke fortsat falder, men tallene er komplekse og det kræver en fortsat fælles indsats at løse manglen på praktiserende læger i visse områder, siger Lise Høyer, formand for PLO Midtjylland.

Fakta

  • Lægerne ønsker selv at have 29.499 flere patienter. Det er 2,2 % flere end de har nu.
    Lægernes overenskomst med Danske Regioner åbner op for at tilknytte i alt 76.383 flere patienter end de nuværende til egnens praktiserende læger. Det er 5,8 % flere end de har nu.
  • Siden 2017 er der skabt plads til 3000 flere borgere hos praktiserende læger i Region Midtjylland.
  • Lægerne i Norddjurs, Syddjurs, Struer og Favrskov kommuner har plads til flest ekstra patienter, hvorimod lægerne i Horsens, Ringkøbing-Skjern, Skanderborg og Odder kommuner har mindst plads til flere patienter.
  • For at sikre læger nok til alle tilflyttere, har PLO Midtjylland og regionen skabt plads til to ekstra læger i Herning i år, samt to ekstra læger i Horsens og fem ekstra i Aarhus efter nytår.

Flere oplysninger

Se video fra regionsrådets behandling

Hør regionsrådet behandle sagen på mødet 28. november 2018

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.