30.11.2018

Kunstneren Erik A. Frandsen har udformet kunstværket 'Still-leben' specielt til indgangspartiet i det nye hospitalsbyggeri Nye Nord, Regionshospitalet Horsens. Værket er doneret af Birgit Hunæus Mindefond og hænger nu klar til indvielsen af det nye byggeri.

Fire dage forud for den officielle indvielse af det nye hospitalsbyggeri i Horsens løftede Erik A. Frandsen sløret for det kunstværk, som fremover vil byde patienter og pårørende velkommen i Nye Nord.

Kunstværket, som bærer titlen 'Still-leben', er fremstillet specielt til det nye hospitalsbyggeri og indeholder ifølge hospitalsdirektør Lisbeth Holsteen Jessen så mange lag og betydninger, at interesserede vil kunne finde noget nyt at kigge på igen og igen.

- Vores forventning er, at kunstværket både vil kunne fange manges opmærksomhed og inspirere hver enkelt, som giver sig tid til at gå på opdagelse i det smukke værk. Det er en meget flot gave, som vi har modtaget på hospitalets, byens og områdets vegne, sagde hospitalsdirektøren ved ferniseringen 30. november.

I samarbejde med kunstmuseet

Kunstværkets motiv er et stilleben med blomster. Det kan både betyde 'god bedring', som når de pårørende kommer med blomster til patienten, ligesom det sammen med titlen kan være med til at indgyde håb. Endelig fortolkes et stilleben ofte som en symbolsk erindring om livets forgængelighed.

Hospitalet har i processen samarbejdet med kunstmuseet, som i forvejen har en fyldig præsentation af netop Erik A. Frandsens værker.

- Erik A. Frandsen står i dag som en af de helt centrale danske kunstnere, og det er en stor glæde for mig, at Horsens beriges med endnu et væsentligt værk, der på fornem vis præsenterer kunstnerens nuværende kunstneriske ståsted, siger museumsinspektør Claus Hagedorn fra Horsens Kunstmuseum.

Italiensk håndværk bag værket

Teknikken bag 'Still-leben' er det italienske håndværk 'scagliola', som Erik A. Frandsen også har brugt til sin meget kendte udsmykning af Frederik VIII's Palæ på Amalienborg.

I processen bruges indfarvet gips til at modellere kunstværket op på baggrund af en tegning. Det er en langsommelig proces, hvorfor det har taget et år at fremstille.

Når værkets overflade afslutningsvist poleres op med olie, træder de rigtige farver frem, og værket får sin meget blanke overflade.

Kunstværket måler to meter i diameter og er udformet, så det også størrelsesmæssigt passer præcist til væggen i vindfanget til Nye Nord.

Det nye hospitalsbyggeri Nye Nord indvies den 4. december 2018.

Flere oplysninger

  • Lisbeth Holsteen Jessen, Hospitalsdirektør, Regionshospitalet Horsens, tlf. 7842 5001 / Lisbeth.Holsteen.Jessen@horsens.rm.dk
  • Thomas Hanberg Sørensen, Projektchef, Byggeri og Anlæg, Regionshospitalet Horsens, tlf. 5019 2072 / thomso@rm.dk