04.10.2018

Rygning er den enkeltfaktor, der har størst betydning for folkesundheden, derfor ønsker Sundhedskoordinationsudvalget i Region Midtjylland markant højere tobakspriser

Det midtjyske udvalg ønsker tobakspriser på niveau med Norge og England, hvor en gennemsnitlig cigaretpakke koster ca. 100 kr. mens den i Danmark koster omtrent det halve, nemlig 45 kr.

I det politiske udvalg mødes repræsentanter for  kommuner, praktiserende læger og region om fælles sundhedsløsninger som at tilbyde alle borgere hjælp til rygestop og meget andet.

- Det går den gale vej med rygningen. Flere unge 16-24-årige ryger dagligt, kan vi se af vores sundhedsprofil. Vi ved, at stigende tobakspriser har tre gange så stor effekt på unge rygere som på voksnes rygning, siger formand for udvalget Henrik Fjeldgaard.

Søger støtte fra resten af landet

Derfor vil han have regeringen til at hæve tobaksafgifterne, så tobakspriserne stiger.

- Vi hjælper folk, der allerede ryger, med direkte henvisning til rygestopkurser fra fx hospitaler. Vi skal også hjælpe fremtidens unge til ikke at begynde at ryge, siger næstformand i udvalget, Ib Lauritsen.

Sundhedskoordinationsudvalget i Region Midtjylland opfordrer resten af landets sundhedskoordinationsudvalg til at støtte op om kravet til Sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

Fakta

  • Andelen af 16-24 årige nordmænd der ryger er faldet fra 23 % til 3 % fra 2006-2018. Dette tilskrives en flerstrenget indsats og evidensen viser, at høje tobakspriser har meget stor effekt på unges rygning (Vidensrådet for Forebyggelse 2018)
  • Højere priser påvirker unges forbrug tre gange så meget som voksnes forbrug (Mandag Morgen 2018)
  • Der er en positiv holdning til øget afgift på tobak i befolkningen – 59 % af befolkningen mener, at det er et godt forslag at hæve tobaksafgiften (Mandag Morgen 2018)

Flere oplysninger