02.09.2018

Mange århusianere havde søndag d. 2. september valgt at lægge vejen forbi Aarhus Universitetshospital i Skejby, der holdt Åbent Hospital for at vise en del af det nye hospitalsbyggeri, før det bliver taget i brug.

Største tilløbsstykke var Dansk Center for Partikelterapi, som i januar 2019 skal behandle den første patient. Her var der dagen igennem rundvisninger, hvor man kunne høre mere om partikelterapi, som er en særlig effektiv og skånsom form for strålebehandling til kræftpatienter.

På rundvisningerne kunne man komme helt ind til acceleratoren, som genererer strålerne. Man kunne se et behandlingsrum og få et kig ind til de 220 tons teknik, der gemmer sig bag hvert behandlingsrum.

Nyt køkken skal levere mad til 2.350 patienter

Det nye hospitalskøkken åbnede også dørene til deres halvfærdige bygninger, som åbner i slutningen af november hver dag skal levere mad til 2.350 patienter. Her kunne de besøgende se de nye rammer, mens de smagte på hjemmelavede småkager og saltmandler.

- I det nye køkken får vi mulighed for at fokusere mere på ernæringsudvikling og ernæringsterapi til patienterne, fortalte køkkenchef Bente Sloth.

Tjek på blæren

Ud over rundvisningerne var der også stande og foredrag fra nogle af de afdelinger, der snart rykker ind i nybyggeriet.

I nybyggeriet vil der bl.a. snart åbne en Klinik for Bækkenbundslidelser, hvor patienter med f.eks. urininkontinens og afføringsinkontinens kan blive behandlet. Derfor havde personalet bag klinikken en stand om "vandladningsudredning", hvor man kunne ligge sig på en briks og få lavet en blæreskanning for at se, om man tømte blæren ordenligt.

- En blæreskanning er en del af den udredning, man vil få lavet, hvis man kommer til os med vandladningsproblemer, fortalte Merete Høst, der er en af sygeplejerskerne bag Klinik for Bækkenbundslidelser, som fra oktober vil begynde at behandle patienter.

FAKTA OM ÅBENT HOSPITAL 2018

Åbent Hospital 2018 er en del af den landsdækkende kampagne for hospitalsbyggerier "Vi bygger for livet". Læs mere om hospitalsbyggerierne i Danmark på www.vibyggerforlivet.dk 

  • Frem mod 2025 bliver 43 danske hospitaler bygget, ombygget og gentænkt.
  • 12 nye hospitaler rundt omkring i landet inviterer indenfor til Åbent Hospital 2. september for at vise, hvordan fremtidens hospitaler ser ud.
  • De nye hospitaler kommer blandt andet til at rumme 8898 enestuer og 347 nye operationsstuer.
  • Sidste år kom der omkring 5.000 besøgende til Åbent Hospital på Aarhus Universitetshospital.