08.04.2019

Siden efteråret 2017 har over 40.000 danskere meldt sig som hjerteløbere – heraf 11.000 i Region Midtjylland. De er et supplement til akutberedskabet og rykker ud, når de bliver tilkaldt via TrygFondens hjerteløber app ved et formodet hjertestop. Det er foreløbigt sket 301 gange i Midtjylland, og fire ud 10 gange er hjerteløberne kommet frem før ambulancen på nationalt plan.

TrygFonden ønsker flere hjerteløbere, og det er baggrunden for en ny kampagne, der både skal få flere til at melde sig som hjerteløbere og fejre de tusindvis af danskere, der allerede har meldt sig. 

Hvert år får ca. 4.000 danskere hjertestop uden for hospitalet, og her er hurtig hjælp fra et andet menneske afgørende for om personen med hjertestop overlever eller ej. For hvert minut der går, fra en person falder om med hjertestop, til hjælpen når frem, falder chancen for overlevelse med 10 procent.

De 40.000 TrygFonden hjerteløbere, som kan begynde hjertelungeredning og give stød med hjertestarter, udgør derfor en vigtig ekstra ressource for akutberedskabet, der kan vælge at sende dem ud ved formodet hjertestop. I 40 procent af tilfældene, hvor hjerteløberne har accepteret en alarm fra akutberedskabet i deres app, når minimum én hjerteløber frem før ambulancen eller akutlægebilen.

- De 40.000 danskere, der har meldt sig som TrygFonden hjerteløbere, er en potentiel ekstra ressource for akutberedskabet, der kan vælge at sende dem ud, når de modtager et opkald om hjertestop. I sidste ende kan hjerteløberne redde liv, og vi sætter stor pris på den forskel, alle hjerteløberne er med til at gøre. Fire ud af 10 gange ankommer en hjerteløber før ambulancen, og vi ønsker at rekruttere flere hjerteløbere, så flere kan komme frem før ambulancen og starte genoplivningsforsøg, siger projektchef i TrygFonden Grethe Thomas.

Potentiale for at redde flere liv i Region Midtjylland

Region Midtjylland og TrygFonden tog hul på samarbejdet i oktober sidste år, og allerede nu er der mere end 11.000 registrerede hjerteløbere i regionen.

Anders Kühnau (S), regionsrådsformand i Region Midtjylland, er glad for, at så mange vil hjælpe ved hjertestop.

- Hjerteløberordningen gør det til en folkesag at træde til og yde livreddende førstehjælp, når en person i nærheden får hjertestop. Det er blevet let at melde sig som frivillig hjerteløber og ny teknologi gør det muligt for vores vagtcentral at aktivere de hjerteløbere, som er tættest på en person, der får hjertestop. Derfor når hjerteløberne i mange tilfælde frem før vores ellers hurtige ambulancer,  siger Anders Kühnau, der opfordrer alle til at overveje at blive hjerteløber.

Hjerteløberne er et frivilligt supplement til ambulance og akutlægebil, som altid sendes med blå blink ved hjertestop.

Ny kampagne for flere hjerteløbere

Der er brug for endnu flere hjerteløbere, mener TrygFonden, der sætter fokus på hjerteløbernes vigtige rolle med en ny kampagne med afmeldingen "Bliv hjerteløber – og red liv". Her kan man bl.a. igennem en kort video opleve det hæsblæsende forløb, når både ambulance og hjerteløber rykker ud i kapløb med tiden til et formodet hjertestop. Ambitionen er at få flere til at melde sig som hjerteløbere og hylde de mange tusind, der allerede vil løbe for at redde andres liv.

Fakta

  • Hjerteløber er et projekt i samarbejde mellem TrygFonden og akutberedskabet i Region Hovedstaden og Region Midtjylland, hvor de frivillige hjerteløbere er et supplement til ambulance og det øvrige Akutberedskab.
  • Som hjerteløber siger du ja til at modtage en besked via en app på din telefon, hvis nogen får et hjertestop i nærheden af, hvor du befinder dig.
  • Det er Akutberedskaberne, der, ud over at sende en ambulance, kan vælge også at aktivere hjerteløbere, der befinder sig inden for en radius af 1800 meter fra personen med det formodede hjertestop.
  • Alle over 18 år kan tilmelde sig som hjerteløbere, læs mere på  og hent efterfølgende hjerteløber-appen. .
  • TrygFonden hjerteløber app. findes i app Store og Google Play.
  • Læs mere her

Yderligere information

  • Anders Kühnau (S), regionsrådsformand i Region Midtjylland, 2360 2768, kuhnau@rr.rm.dk
  • Per Sabro Nielsen, lægefaglig direktør i Præhospitalet, Region Midtjylland, 2134 9887, persi@rm.dk
  • Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden, 4177 9300, gt@trygfonden.dk