24.06.2019 

Billigere og bæredygtig varme. Det er på vej i denne uge og et stort tilløbsstykke i et lille lokalsamfund. Det er grøn omstilling og i en grad, så en jordbunden jyde mener, at man godt må prale! 

 

Foto fra pumpehuset i Gl. Hvam, er blev indviet den 21. juni. Fredag den 21. juni var der åbent hus i det nye pumpehus i Gl. Hvam i det nordlige hjørne af Viborg Kommune. Fra denne uge bliver pumpehuset omdrejningspunkt, når varmeforbrugerne i Gl. Hvam og Hvam skal forsynes med grøn varme fra nabobyen Aalestrup i Vesthimmerlands Kommune få kilometer derfra. Foto:Region Midtjylland 

Det er driftsleder Palle Pedersen fra Aalestrup-Nørager Energi (AN Energi). Fredag bød han velkommen til åbent hus i anledning af energiomlægningen og det medfølgende nye pumpehus i Gl. Hvam. 

- Man kan godt begynde at prale lidt, synes jeg. For man har faktisk bidraget til den grønne omstilling i Danmark, siger Palle Jul Pedersen, driftsleder hos AN Energi i Aalestrup.

Energisamarbejdet sker på tværs af både lokalsamfund, kommune- og regionsgrænse, og fra denne uge forsyner Aalestrup i Vesthimmerlands Kommune og Region Nordjylland nabobyerne Hvam og Gl. Hvam i den nordlige del af Viborg Kommune og Region Midtjylland.

Rådgivning via REFER-projekt 

Løsningen kom i stand med rådgivningshjælp fra EU-projektet REFER-CDR står for "Renewable Energy for Emission Reduction in Central Denmark Region". 

Projektets formål er at få fx mindre værker til at omstille til energieffektiv og CO2-besparende teknologi i fjernvarmen. Der er 25 midtjyske fjernvarmeselskaber i projektet, og blandt dem altså Hvam og Aalestrup. 

REFER er et 3-årigt og løber til 30. april 2020. Det er bl.a. støttet med 21,5 mio. kroner fra Den Europæiske Investeringsbank (EIB). 

IMG_1155_Web_1024px.jpg

Foto: Region Midtjylland 

Nyt REFER-projekt måske på vej 

I maj 2019 vedtog regionsrådet i Region Midtjylland, at man vil forsøge at få et EU-projekt, der bygger videre på REFER.

Ambitionen er at skabe fjernvarme af spildevand. På den måde kan man få mere grøn omstilling og koble forebyggelse af klimaforandringer med CO2-reduktion.