14.05.2019

Et nyt forskningsprojekt på Regionshospitalet Randers undersøger, om vi kan mindske forekomst og dødelighed af livmoderhalskræft blandt ældre kvinder ved at udvide screeningsprogrammet til også at omfatte kvinder i alderen 65-69 år.

Hvert år inviteres ca. 80.000 kvinder i alderen 23-64 år i Region Midtjylland til screening for livmoderhalskræft. Undersøgelsen foregår ved en gynækologisk undersøgelse hos egen læge. Men kvinder over 64 år er ikke omfattet af screeningsprogrammet, selvom de ældre kvinder har en forholdsvis høj risiko for at dø af livmoderhalskræft end yngre kvinder.

- Vi mangler viden om, hvilken betydning det kan få for kvinder over 64 år at være omfattet af screeningsprogrammet for livmoderhalskræft. Det skal vi først nu til at undersøge nu, siger Mette Tranberg, projektleder og post doc forsker ved Afdeling for Folkeundersøgelser, Regionshospitalet Randers.

20.000 ældre kvinder tilbydes screening


Mette Tranberg har netop igangsat forskningsprojektet, hvor hun i de kommende to år inviterer ca. 20.000 kvinder i alderen 65-69 år i Region Midtjylland til screening for livmoderhalskræft. Kvinderne inviteres, når der er gået fem år siden seneste undersøgelse eller screeningsinvitation. En indsats vil have størst effekt, hvis kvinder, der ikke tidligere har deltaget i screening for livmoderhalskræft, tager imod tilbuddet.

- Kvinderne får mulighed for at vælge mellem en undersøgelse hos egen læge eller at tage en screeningsprøve i deres eget hjem. Både prøven taget hos lægen og hjemmeprøven bliver undersøgt for Human Papilloma Virus (HPV). Vi har tidligere lavet en undersøgelse blandt yngre kvinder, der viste, at hjemmeprøven især øger deltagelsen hos dem, der ikke har deltaget regelmæssigt i screening. Jeg håber også, det er tilfældet hos de ældre, siger Mette Tranberg.

Ny viden om screeningsalder

Berit Andersen, ledende overlæge i Afdeling for Folkeundersøgelser og professor i screening, ser frem til, at der kommer ny viden om alderens betydning i sygdommen, der ellers typisk er kendt for at være "de unge kvinders sygdom".

- Projektet vil bidrage med ny og vigtig viden, der støtter beslutningen om, hvorvidt screeningsalderen permanent bør udvides til at inkludere kvinder i alderen 65-69 år. Der mangler evidens på området, og jeg ser frem til at følge forskningen, der kan potentielt kan ændre praksis, siger Berit Andersen.

Fakta

  • Kvinder i alderen 23-64 år bliver inviteret til screening for livmoderhalskræft, hvor der bliver taget en celleprøve fra livmoderhalsen.
  • 23-49-årige kvinder bliver inviteret til screening hvert 3. år, mens 50-64-årige kvinder bliver inviteret til screening hvert 5. år.
  • Human Papillomavirus (HPV) skal være til stede i livmoderhalsen for, at man kan udvikle celleforandringer og livmoderhalskræft. HPV overføres seksuelt.
  • I 2012 startede man med at screene kvinder i alderen 60-64 år med en HPV test.
  • Screeningsprogrammet ophører for de kvinder, der ikke har en HPV-infektion ved prøven som 60-64 årige.

Yderligere information

  • Mette Tranberg, projektleder og post doc forsker, tlf.: 4011 3676
  • Berit Andersen, ledende overlæge og professor, tlf.: 2056 7476