15.12.2020

Borgerne i Region Midtjylland kan stadig vælge en lokal praktiserende læge. Det viser en ny undersøgelse

Praktiserende læger i Region Midtjylland har samlet set plads til flere patienter. I den årlige Lægedækningshøring, som regionen har lavet siden 2013, svarer lægerne, at de samlet set har plads til 77.803 flere patienter.

- Det er en god nyhed for borgerne, at flere læger er klar til at tage sig af endnu flere patienter. Flere læger svarer, at de har planer om at lægge deres klinik sammen med en anden. De skal have ros for at gøre deres klinikker attraktive for fremtidens læger. Flere undersøgelser viser, at kommende læger ønsker kolleger, siger Annette Roed, formand for udvalget for Nære Sundhedstilbud.

Stod det til lægerne selv, ville de foretrække færre patienter end de 77.803.

Målet er en læge tæt på dig

Der er stor regional forskel på, hvor lægerne har plads til flere patienter. I kommunerne Lemvig, Struer og Norddjurs har lægerne samlet set plads til flest nye patienter, mens læger i kommunerne Samsø, Odder og Skive samlet har plads til færrest ekstra patienter.

Praktiserende Lægers Organisation, PLO Midtjylland, arbejder tæt sammen med Region Midtjylland om at sikre, at alle borgere kan vælge en lokal praktiserende læge.

- Kan vi i fællesskab arbejde for, at de praktiserende læger i sidste del af deres arbejdskarriere bliver nogle få år længere i almen praksis, og samtidig skaber de bedste betingelser for at de ekstra yngre læger, der er ved at uddanne sig til speciallæger i almen medicin, hurtigt vil nedsætte sig med egen praksis i Region Midt, er udsigterne for fremtidens lægedækning i vores region gode, siger Henrik Idriss Kise, formand for PLO Midtjylland

Sundhedsministeriet har oprettet flere uddannelsespladser til bl.a. praktiserende læger, derfor ventes der at være flere læger i fremtiden.

Fakta

  • Lægerne ønsker selv at have 39.691 flere patienter. Det er 3,0 % flere end de har nu.

 

  • Lægerne har i deres overenskomst med Danske Regioner fastsat grænser for, hvornår en lægeklinik må lukke for nye patienter (lukke for tilgang, ). Ifølge overenskomsten har egnens praktiserende læger plads til 77.803 flere patienter. Det er 5,9 % flere end de har nu.

 

  • Lægerne i Lemvig, Struer og Norddjurs kommuner har plads til flest ekstra patienter, hvorimod lægerne i Samsø, Odder og Skive kommuner har mindst plads til flere patienter.

 

  • Samlet set ønsker lægerne i Herning, Horsens, Odder og Samsø kommuner sig færre patienter, end de har i dag.

 

  • I Region Midtjylland drives lægeklinikker i Bøvlingbjerg, Holstebro, Lemvig, Roslev, Struer og Thyholm af private firmaer (udbudsklinikker). Regionen driver lægeklinik i Lemvig og Skanderborg (Sølund).

Flere oplysninger