08.12.2020

Covid-19 satte en stopper for afviklingen af konferencen Kultur som sundhedsfremme, men nu er Region Midtjylland klar med en stærk digital erstatning. Oplæg om Kultur på recept, live-debat med WHO og 15 nye inspirationsfilm om kultur og sundhed går i luften på kultursomsundhedsfremme.dk den 9. december 2020.

Danmarks største nationale konference om kultur og sundhed, den udsolgte Kultur som Sundhedsfremme i Aarhus, blev aflyst på grund af coronapandemien.

På konferencen skulle Region Midtjylland, i samarbejde med bl.a. WHO og Sundhedsstyrelsen, have sat fokus på kulturens indvirkning på sundhed som et nyt interessant område med voksende evidens. Kultur og sundhed er også et område, som hospitaler i Region Midtjylland i stigende grad tager til sig.

I stedet for konferencen er Region Midtjylland nu klar med en stærk digital platform som erstatning, der bliver gratis tilgængelig på hjemmesiden kultursomsundhedsfremme.dk d. 9. december.

Inspirationskataloget går online onsdag d. 9. december kl. 8.00.

Følg med her: www.kultursomsundhedsfremme.dk

Hospitalsklovne_1024x650px.jpg

I tæt samarbejde med personalet tilbyder Danske Hospitalsklovne deres hjælp i forskellige roller, hvor det passer ind i behandlingen. Hospitalsklovnene kan være barnets legekammerat og skabe en positiv oplevelse. De kan være brobygger mellem børn, familier og personale og understøtte samarbejdet om behandlingen. Andre gange er deres vigtigste rolle blot at være til stede som barnets vidne i en svær situation. Foto: Danske Hospitalsklovne.

På Kultursomsundhedsfremme.dk kan man blandt andet se Sundhedsstyrelsen og konsulenter fra Niras præsentere resultaterne fra det nationale satspuljeprojekt Kultur på recept, som fire kommuner -  Vordingborg, Nyborg, Silkeborg og Aalborg - har fået satspuljemidler til.

Fra Sundhedsstyrelsen medvirker blandt andre direktør Søren Brostrøm, som vil fortælle om Sundhedsstyrelsens erfaringer med Kultur på recept.

Live-debat med WHO

På åbningsdagen den 9. december kl. 15-16, kan man også opleve en virtuel live-debat om fremtiden for kultur og sundhed, som handler om, hvordan man kan få gjort området til en politisk prioritet på nationalt plan.

Deltagerne er WHO's forskningsansvarlige Nils Fietje fra WHO's regionale kontor i FN Byen i København, Europaparlamentariker Pernille Weiss (K), Regionsrådsformand Anders Kühnau (S), stifter af organisationen MusikBeRiget Lisbeth Sagen, sygeplejefaglig direktør på Hospitalsenheden Vest i Region Midtjylland, Ida Götke, og Anni Syrjäläinen fra Nordisk Kulturfond.

Dagsordenen for live-debatten spiller fint sammen med regionens politik, understreger Anders Kühnau.

- I Region Midtjylland besluttede vi allerede for fem år siden, at kultur og sundhed var et område, som vi ville arbejde med. Vi har siden for eksempel været med til at udbrede læsegrupper for psykisk sårbare, kor for lungesyge og dansegrupper for Parkinson-patienter. Sammen med kommunerne har vi også skabt et nyt regionalt netværk på området og inddraget vores hospitaler, siger Anders Kühnau.

15 nye film med oplægsholdere

Derudover kan man se 15 små nyproducerede film med nogle af de oplægsholdere, der skulle have medvirket ved konferencen. Blandt andre fra Det Jyske Musikkonservatorium, Forfatterskolen PS for psykisk sårbare, Lungeforeningen, Parkinsonforeningen, Creative Business Network, Viborg Bibliotekerne, Danske Hospitalsklovne samt Kunst- og Designmuseet Trapholt.

Der er desuden videoer fra en række internationale aktører, heriblandt WHO, University of Florida og engelske Breathe Arts Health Research. De 15 film er primært korte, simple pitches uden power points, visual effects og andet udenomsværk. Men de rummer fortællingen med det levende ord, formidlet af en vidende og engageret person.

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S), holder virtuel velkomsttale den 9. december og ser frem til at offentliggøre det nye inspirationskatalog.

- Når vi nu desværre ikke kan afholde konferencen i Aarhus, er jeg glad for, at vi har fundet en god digital løsning. Det nye inspirationskatalog giver adgang til oplæg fra et væld af spændende mennesker med vidt forskellige baggrunde, som alle kombinerer kunst og kultur med arbejdet for bedre sundhed og trivsel. Det skal vi også lade os inspirere af midt i en coronakrise. Vi skal være opmærksomme på, at der kan være andre veje til sundhed end udelukkende medicinsk behandling, siger Anders Kühnau.