06.02.2020

Måske… Samspil, der er et digitalt spil målrettet forældre til små børn kan i hvert fald hjælpe parrene med at tale bedre sammen. 20.000 personer har indtil videre prøvet spillet, og over 1100 har testet spillet og besvaret et spørgeskema. De fortæller, at det er sjovt og lærerigt at spille samspil med partneren.

Når et barn kommer til verden, kan det sætte parforholdet på prøve. En undersøgelse foretaget af Egmont Fonden og Børns vilkår viser, at 37 procent af alle hjemmeboende 16-årige ikke bor sammen med begge deres forældre. I de fleste tilfælde er børnene kun et til to år, når forældrene vælger at flytte fra hinanden.

Men det kan bedre kommunikation imellem forældrene måske råde bod på. Derfor har Hospitalsenheden Vest, på vegne af de fem fødeafdelinger i Region Midtjylland, udviklet det digitale spil Samspil, der kan hjælpe med at lege den gode dialog frem og nudge forældrene til at tage partnerens perspektiv.

Appen, der udkom i januar 2018, er netop blevet evalueret – og succesen er til at tage og føle på, for 99% af brugerne synes, at spillet er sjovt, mens 83% får ny viden om deres partner igennem spillet.

”Jeg bliver nok opfattet anderledes i konfliktsituationer, end jeg var klar over. Så det er et plus at vi kan vende svarene med hinanden”, lyder en kommentar fra en bruger, mens en anden bruger skriver:

”Måske Samspil har fået os til at snakke om ting, vi ellers ikke ville have berørt og som dermed kunne være blevet til svære ting”

Blandt de 1126 brugere, der har evalueret Samspil, er meldingerne helt klare:

  • 99% syntes, det har været sjovt at spille SAMSPIL.
  • 84% af brugerne mener, at de får noget eller meget ny viden om hinanden som forældre
  • 65% af brugerne mener, at de får noget eller meget nemmere at tale om svære ting
  • 92% af brugerne mener, at de får noget eller meget mere lyst til at tale med deres partner

- Jeg har i længere tid været optaget af, hvordan vi kan stille vores faglighed til rådighed for borgere på en måde så, at det hjælper dem til at kunne selv. Dette er Samspil app’en et produkt af. Derfor er jeg selvfølgelig stolt og rigtig glad over, at brugerne har fundet det så nyttigt, som de giver udtryk for i evalueringen og at så mange har valgt at spille Samspil, siger Jette Ranum, der er innovationskonsulent og tidligere udviklingsjordemoder på Hospitalsenheden Vest, og som fik ideen til spillet Samspil.

Samspil er skabt med støtte på 2 millioner kroner fra Egmont-fonden og udviklet i samarbejde med Center for Familieudvikling i Århus.

Samspil kan hentes helt gratis til smartphones og tablets i App Store og Google Play.

Læs mere om hvordan SAMSPIL er blevet til her: https://www.vest.rm.dk/afdelinger/gynakologisk-obstetrisk-afdeling/graviditet-fodsel-og-barsel/Barsel/samspil/udviklingen-af-samspil/

For mere information kontakt: Jette Ranum jette.ranum@rm.dk mobil 29123102

Kommunikationskonsulent, HE Vest: Dorthe Gærup Nielsen: dogani@rm.dk /61379386