04.03.2020

Operation for lyskebrok er en rutineoperation. Men mænd, der løfter mere end 1000 kg i løbet af en arbejdsdag, har højere risiko for smerter og bør derfor vejledes individuelt, mener forsker

Hver femte mand får lyskebrok i løbet af sit liv. Mange bliver opereret for det og sendes hjem igen samme dag. Mændene får typisk at vide, at de må lave det, de plejer efter operationen, så længe de ikke har ondt.

Noget tyder imidlertid på, at nogle får mere ondt end andre efter den relativt ukomplicerede operation. Her spiller patienternes arbejde en rolle.

Jobbet kan øge risikoen for smerter med 44%

En gruppe forskere har undersøgt, hvad fysiske belastninger i arbejdet betyder for mænds smerter efter lyskebrokoperation. Et halvt år efter deres operation fik 2500 mænd et spørgeskema om deres arbejde, helbred og smerter.

Med svarene retur sprang en bestemt gruppe mænd i øjnene: Dem, der løftede mellem 1000-6125 kg/dag. 27% af disse fortalte, at de stadig havde smerter et halvt år efter operationen. Med andre ord havde mænd med hårdt fysisk arbejde en 44% øget risiko for længerevarende smerter.

Smerter efter rutineoperation overrasker

Marie Vad er læge, ph.d. og leder af forskningsprojektet. Med er selv overrasket over resultatet:

- Det er påfaldende, at så mange har ondt et halvt år efter, fordi det her er en patientgruppe, man afslutter på dagkirurgi med anbefalingen: Gå hjem og gør det, du kan, så længe du ikke får ondt. Mændene får ingen restriktioner i forhold til arbejde og løft.

Marie Vad fortæller, at danske kirurgers patientvejledning følger de europæiske hernie-guidelines (europæiske retningslinjer for lyskebrokoperation, red.). Retningslinjerne lyder på let eller ingen sygemelding efter lyskebrokoperation. Forskeren støtter sig til de samme retningslinjer, men tilføjer:

- Med disse resultater i baghovedet, ville jeg anbefale mere ro til mænd med meget tungt arbejde. Og så ved vi, at yngre mænd og dem, der har mange smerter inden operationen, også er i en særlig risikogruppe. Så dem bør vi også være opmærksomme på.

Marie Vad er i øjeblikket ved at udvikle en model til risikovurdering af patienter inden lyskebrokoperation. Modellen skal kunne udpege højrisikopatienter, så kirurgerne kan give dem særlig vejledning inden en lyskebrokoperation. Modellen forventes klar til foråret 2020.

Fakta

  • Studiets formål var at undersøge, om fysiske belastninger i arbejdet øger risikoen for smerter efter operation for lyskebrok. Resultaterne er baseret på spørgeskemaoplysninger fra 2508 mænd opereret for lyskebrok i 2015-2016. Spørgsmålene handlede om mændenes arbejde, helbred og smerter.
  • Undersøgelsen er udført af forskere fra Arbejdsmedicin, Regionshospitalet Herning, Arbejdsmedicin, Aarhus Universitetshospital og Gastroenheden Herlev Hospital.
  • Arbejdsmiljøforskningsfonden har støttet undersøgelsen.
  • Resultaterne er udgivet i tidsskriftet Occupational & Environmental Medicine (2019): https://oem.bmj.com/content/76/10/712.full og tidligere bragt i Magasinet Arbejdsmiljø 1/2020

Yderligere oplysninger