13.11.2020

For at undgå smitte på hospitalerne er der flere steder krav om, at patienter skal fremvise en negativ COVID-19 test inden planlagt behandling m.m. kan begynde. Testens kvalitet er imidlertid helt afgørende.

Der er stor interesse for at blive testet for COVID-19, og for at undgå ventetid, kan det være fristende at få foretaget en COVID-19 test hos en privat leverandør.

Gør man det, skal man imidlertid være opmærksom på testens kvalitet, og hvad den skal bruges til.

En ekspertgruppe nedsat af Det faglige råd for klinisk mikrobiologi har vurderet kvaliteten af de test, der udføres af private leverandører.

På den baggrund har Region Midtjylland besluttet, at når man som patient skal kunne fremvise en negativ test i forbindelse med behandling, undersøgelse eller andet besøg på hospitalerne, så skal testen fremover være foretaget i offentligt regi.

- Jeg har stor forståelse for, at det er fristende at springe ventetiden over og få en afklaring på en halv time. Ingen gider ventetid, men rigtigt mange patienter er fuldstændigt afhængige af, at vi gør alt hvad vi kan, for at holde COVID-19 smitte væk fra hospitalerne, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Det faglige råd for klinisk mikrobiologi peger på to problemer med de test, der hidtil bliver tilbudt af private leverandører. Ved nogle typer af test, er usikkerheden for stor i selve testen, og ved andre typer er der ikke den fornødne kontrol med analysen.

Når man har fået en henvisning til test fra hospitalet eller en praktiserende læge kan man booke tid på www.coronaprover.dk og få taget testen på et af de syv faste testcentre eller de steder, hvor der testes på bl.a. sundhedshuse.

Mulighederne dækker bredt i hele Region Midtjylland og fremgår af både www.coronaprover.dk og www.corona.rm.dk.

 

Flere oplysninger

 

Foto