04.11.2020

Regionsrådsformand Anders Kühnau overrakte onsdag Landsbyprisen 2020 til årets vinder, Stauning. Det skete ved et mindre, men coronasikkert, arrangement i den vestjyske landsby.

Landsbyen Stauning i Ringkøbing-Skjern Kommune fik i dag endelig officielt overrakt Landsbyprisen 2020. Selve kåringen af den lille landsby med det store og aktive fællesskab skete tilbage i maj måned, men siden har corona stået i vejen for prisoverrækkelsen. Af samme grund var dagens overrækkelse et mindre udendørs arrangement på pladsen foran byens købmandsbutik.

- I har sammen ydet en fantastisk indsats for at udvikle Stauning. I inspirerer os alle med jeres engagement og den flotte udvikling, I har skabt. Jeres fællesskab og jeres historie viser, hvordan et bæredygtigt landsbyliv anno 2020 kan se ud. Derfor har I fortjent Landsbyprisen, sagde regionsrådsformand Anders Kühnau (S), da han overrakte prisen.

landsbyprisen2020_lowres-1.jpg

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) sammen med Ebba Lange Andersen fra Stauning og borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, Hans Østergaard (V).

Pris til fællesskabet

Landsbyprisen har været uddelt hvert år siden 2009. Det er regionsrådets hyldest til en landsby, der er med til at vise vej til den bæredygtige udvikling, som regionen arbejder for i hele regionen. Derfor følger der også 150.000 kroner med prisen, som kan anvendes til nye eller eksisterende tiltag til gavn for fællesskabet.

På trods af corona-restriktioner var det en glad og stolt Ebba Lange Andersen fra Stauning, der takkede for Landsbyprisen 2020.

- Jeg er stolt over, at vi har en kultur i Stauning, der kombinerer fremdrift, fælleskab og en særlig form for kaos. Som en tilflytter sagde til mig: "Her skal man ikke lufte mange flyvske tanker, før de bliver grebet", sagde hun og understregede, at hun takkede på vegne af hele landsbyen:

- Jeg ville ønske, at vi kunne holde et arrangement, hvor alle de mange, der har æren for den her pris, kunne være til stede, for det er fælleskabet, der gennem flere år og flere generationer har gjort, at vi kunne vinde prisen.

Elcykler og friplejehjem

Netop fællesskabet – bl.a. i form af en stor gruppe af frivillige borgere - har vist sin styrke i Staunings udvikling gennem mange år. Borgerne har selv formået at igangsætte og gennemføre en række projekter til gavn for alle i byen – og tilmed med fokus på at skabe et moderne og bæredygtigt landsbysamfund. Blandt resultaterne kan nævnes renovering af købmandsbutikken, udvidelse af friplejehjem og etablering af lade-stander til el-cykler.

Staunings udvikling fik også rosende ord med på vejen fra Ringkøbing-Skjerns borgmester Hans Østergaard (V), der kaldte det "fuldt fortjent", at Stauning nu har fået prisen:

- Her i Stauning er der ingen offermentalitet – her er offervilje, og det er fantastisk, hvad de har opnået, og et godt billede på den gode udvikling, der sker i rigtig mange landsbyer, lød det fra borgmesteren.

Se video fra overrækkelsen af Landsbyprisen 2020

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.