08.09.2020

Med 5 mio. kr. fra budgetforliget arbejder regionen på at bygge et nyt ikonisk refleksionsrum til kunstværket Pietas.

Svend Wiig Hansens 20 meter lange kunstværk Pietas, der siden 1976 har prydet hospitalet i Herning, skal flyttes til Gødstrup.  

Værket får nye rammer i en "Pietas Pavillon" skabt i samarbejde mellem billedkunstneren Ingvar Cronhammar og arkitekt og partner i Friis & Moltke Palle Hurwitz.

Budgetforliget i Region Midtjylland har netop afsat 5 mio. kr. til byggeriet, der ventes at koste ca. 9 mio. kr. i alt at realisere.

- Lokale ildsjæle har længe arbejdet på at bevare værket i et rum til refleksion ved hospitalet. Pietas Pavillion ligger fint i tråd med vores ønske om at styrke kulturen og sundheden for alle. Nu støtter vi op økonomisk, og håber, at andre også er klar med bidrag, så vi kan realisere planerne, siger Anders Kühnau, regionsrådsformand.

Gave på 20,5 meter

Kunstværket af Svend Wiig Hansen er doneret til hospitalet i Herning af Ringkøbing Amt. Det blev indviet i 1976.

Svend Wiig Hansen fik til opgave at skabe et værk, der rummer hospitalets grundfortælling. Værket på 20,5 X 3,3 meter viser mennesker i situationer spændt ud mellem liv og død, sorg og glæde, begejstring og mismod, magt og afmagt.

Pietas Pavillion bliver et rum til fordybelse, stilhed, nærvær og refleksion for patienter, pårørende, personale og alle andre. Den trekantede bygning ved Regionshospitalet Gødstrup bliver åben for alle.

Fakta

 

  • Svend Wiig Hansens kunstværk »Pietas« blev i 1976 foræret til det daværende Herning Centralsygehus af Ringkøbing Amt.
  • Kunstværket består af 326 keramiske fliser og måler 20,5 X 3,3 meter.
  • Værket kræver en ubrudt vægflade på ca. 20 meter. Det har ikke været muligt at installere værket det i det nye hospitalsbyggeri i Gødstrup.
  • Forligspartierne har i budgettet for 2021 afsat 5 mio. kr. til at geninstallere værket i en nybygget bygning, Pietas Pavillon, der skal opføres ved Regionshospitalet i Gødstrup.
  • Pietas Pavillon er designet af kunstner Ingvar Cronhammar og arkitekt Palle Hurwitz, Friis og Moltke.
  • Bygningsværket måler 24,5 meter på hver led, er syv meter høj og holdt helt i hvidt.

Flere oplysninger