22.04.2021

Et fagpanel har sammen med regionens Udvalg for Regional Udvikling vurderet de seks finalister til Landsbyprisen 2021. På den baggrund er der indstillet en favorit til regionsrådet, der træffer beslutning på sit møde 28. april.

Pilen peger mod midten af regionen for årets landsbypris, hvor den endelige vinder findes på regionsrådsmødet 28.04.2021. Seks kandidater kæmper om prisen, og efter vurdering af et fagligt panel er landsbyen Skals i Viborg kommune nu indstillet som favorit til prisen.

De øvrige kandidater til prisen er de to landsbysammenslutninger: Serup, Lemming, Nisset, Ebstrup og Sejling i Silkeborg Kommune, Herskind, Skivholme og Herskind Hede i Skanderborg Kommune samt de tre landsbyer Ebdrup i Syddjurs Kommune, Hald i Skive Kommune og Lindved i Hedensted Kommune

- Landsbyprisen er som altid en glædelig begivenhed, der først og fremmest viser, at der er masser af liv og udvikling i de midtjyske landdistrikter, og samtidig giver os som politikere en mulighed for at fejre de landsbyer og lokalområder, der gør det godt og som kan inspirere andre landsbyer og lokalområder. Jeg ser frem til, sammen med regionsrådet, at tildele 2021-udgaven af prisen, siger regionsrådsformand, Anders Kühnau (S).

Landsby med bæredygtig plan

Der er flere årsager til, at Skals nu er udpeget som favorit. Landsbyen er kendetegnet ved et aktivt og velfungerende kultur-, forenings- og idrætsliv, der holder til i udbyggede og renoverede idrætsfaciliteter samt byens torvecafé. Udvikling af lokalområdet sker på baggrund af en helhedsorienteret udviklingsplan og en række arbejdsgrupper med frivillige, og så er Skals også med i den grønne omstilling, hvor byens kraftvarmeværk udvinder over 90 pct. af varmen fra lokalproduceret biogas.

Alle seks kandidater er blevet vurderet af et panel sammensat af fagpersoner fra hele landet. Kandidaterne har hver indsendt en indstilling til prisen og har derudover lavet en mundtlig præsentation for panelet. På baggrund af panelets vurdering har Udvalg for Regional Udvikling samt regionsrådets forretningsudvalg så indstillet favoritten.

- Igen i år har det været en svær opgave at vælge mellem gode og unikke kandidater, der alle må siges at vise vejen til et godt og bæredygtigt liv i landdistrikterne. Men Skals skiller sig ud på lige lidt flere parametre, siger formand for udvalget for Regional Udvikling, Jørgen Nørby (V).

Se præsentation af de  seks kandidater til Landsbyprisen 2021 på www.landsbyprisen.rm.dk