01.02.2021

Præhospitalet, som skal drive ambulancerne, er med mange nyansatte ambulancereddere og nye ambulancer klar til at rykke ud til borgere, der er kritisk syge eller kommet alvorligt til skade.

Når Præhospitalet fra i dag sender flere regionale ambulancer ud på vejene sker det på baggrund af en politisk beslutning fra januar 2020 om at hjemtage en del af regionens ambulancer.

- Regionsrådet mener, at der er brug for at styrke Konkurrencen på ambulanceområdet. Derfor gør vi det med hjemtagelsen tydeligt, at vi også selv kan køre ambulancer. Man kan sige, at vi gør det tydeligt, hvor langt vi mener fremtidens ambulancer bør kunne køre på skattekronerne, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Udbud og kontrolberegninger viser, at regionen kan spare penge på at drive flere ambulancer selv.

- En del af besparelsen bruger vi til at styrke ambulancedriften med flere elever, flere paramedicinere og mere efteruddannelse til ambulanceredderne, siger Anders Kühnau.

Fremtidssikret ambulanceberedskab

Præhospital direktør Henning Voss fortæller, at Præhospitalet allerede har gode erfaringer med drift af både ambulancer og akutlægebiler og er klar til at drive en effektiv og fremtidssikret ambulancetjeneste, hvor arbejdsmiljøet for medarbejderne er i højsædet.

- Vores mål er at levere den bedst mulige service til borgerne, og det kræver dygtige og engagerede ambulancereddere og akutlæger. Derfor vægter vi et godt arbejdsmiljø med gode muligheder for efteruddannelse og høj sundhedsfaglighed for alle, siger Henning Voss, som glæder sig til, at de sidste års forberedelser nu bliver omsat til nye toptunede ambulanceberedskaber.

Godt arbejdsmiljø og bedre sikkerhed

Præhospitalet har fornyet ambulanceflåden med 23 nye ambulancer.

Køretøjernes sikkerhed er blandt andet optimeret med adaptiv fartpilot og frontassistent, der advarer om mulige kollisioner. Indretning og udstyr i bårerummet er gennemtænkt og nye elektriske bårer giver mere sikkerhed for patienterne og bedre arbejdsmiljø for redderne. 

- Det gode arbejdsmiljø og sikkerheden har været omdrejningspunktet for valg og indretning af ambulancen. Det er jo reddernes arbejdsplads, både når de kører og når de behandler patienterne i bårerummet, så det skal fungere optimalt. Derfor har vi haft redderne selv med på råd i udviklingen, forklarer Henning Voss.

Flere regionale ambulancebaser på vej

For at sikre gode responstider, når ambulancerne skal rykke ud til borgerne, har Præhospitalet etableret ambulancebaser forskellige steder i Aarhus. Der er blandt andet indledt et samarbejde med Østjyllands Brandvæsen, og to af de nye baser er placeret på brandstationerne i Ny Munkegade, Aarhus C og på Søren Nymarks vej, Aarhus S. I løbet af 2021 bliver der desuden etableret en ny base i Aarhus Vest.

1. marts og 1. april begynder Præhospitalet også at drive ambulancer andre steder i regionen, blandt andet i Silkeborg, Herning og Holstebro. Samtidig hjemtages fem akutlægebiler, hvorefter alle regionens 10 akutlægebiler er regionale.

Sidst på året hjemtager Præhospitalet på baggrund af en regionsrådsbeslutning fra oktober 2020 endnu flere ambulancer. Herefter skal regionen samlet drive i alt 42 ud af 70 ambulancer, svarende til 60%.

Flere oplysninger