30.01.2021

Aftalen er underskrevet. Fra mandag er det SOS International A/S, der leverer hurtigtest til brug i de 19 kommuner i Region Midtjylland. Det er en meget stor fælles opgave vi står overfor, lyder det samstemmende fra region og kommuner. 

Forsyningen af hurtigtest er på plads. Nu venter der kommuner og region et stort arbejde med at sikre, at tilbuddet når frem til de befolkningsgrupper, myndighederne har prioriteret. 

Antigentest - også kaldet kviktest - foregår med næsepodning. Fotoet her er fra SOS Internationals teststed i Aarhus. Foto: Region Midtjylland, Rune Borre-Jensen 

Antigentest - også kaldet kviktest - foregår med næsepodning. Fotoet her er fra SOS Internationals teststed i Aarhus. Foto: Region Midtjylland, Rune Borre-Jensen 

Kan kun løses i fællesskab 

Det er Sundhedsministeriet og Justitsministeriet, der løbende beslutter, hvordan prioriteringen af test skal foregå. For kommuner og regioner ligger den store opgave nu i at løse praktiske forhold. 

- Vi ønsker, at det skal være så enkelt som muligt at blive hurtigtestet for COVID-19, og den succes er betinget af et tæt og godt samarbejde mellem kommuner, region og leverandøren, siger Anders Kühnau (S), der er formand for regionsrådet i Region Midtjylland. 

Fuld damp på planlægning 

Region og kommuner er sammen med leverandøren i fuld gang med at planlægge indsatsen i de kommende uger.  Størstedelen af hurtigtestene bliver tilbud om mobil-test, som flytter rundt til fx kommunale institutioner, virksomheder og pop-up test for borgere m.v. De resterende hurtigtest bruges på faste teststeder, der har offentlig adgang for borgerne. 

- Generelt bliver det kommunernes opgave løbende at justere testindsatsen i forhold til forskellige personalegrupper, herunder eget sundhedspersonale. Kommunerne er derfor i fuld gang med at sammensætte de prioriteringslister, der bliver grundlag for testbilernes ruter. Her er kommunerne underlagt en national prioritering af hvilke personalegrupper og i hvilken rækkefølge hurtigtest kan tilbydes, siger formand for Kommune Kontaktrådet i Region Midtjylland, Torben Hansen (S), borgmester i Randers. 

Prioriteringslisterne vil ændre sig i takt med evt. lokale smitteudbrud og ændrede nationale prioriteringer. 

Mangler skal løses i fælleskab

- Planlægningen af testindsats er omfattende, og det går lige nu stærkt for vi kan være klar til næste uge. Vi har sammen en stor fælles opgave, og en opgave som vil ændre sig løbende i takt med genåbning og lokale behov. Jeg er derfor meget tilfreds med det tætte samarbejde vi har med kommunerne om at få løst opgaven, siger Anders Kühnau. 

På Region Midtjyllands hjemmeside www.corona.rm.dk kan borgerne se, hvor og hvornår der er offentlig adgang til hurtigtest for COVID-19. Der er i første omgang lavet en plan for de første dage i den kommende uge. Hjemmesiden bliver holdt opdateret, så den løbende viser, hvor der er mulighed for at få en hurtigtest. 

Det tilstræbes, at der bliver mulighed for hurtigtest i alle kommuner. 

Flere oplysninger