28.05.2021

Øko-producenter på speeddate: Hvad hvis du kunne booke din egen, økologiske mark og få dyrket lige de råvarer, du har brug for til dit professionelle køkken?

Det er hele ideen med Book en Mark - et projekt, der går ud på at styrke samarbejdet mellem avlere af økologisk grønt og aktører fra kantine-, hotel- og restaurationskæder og offentlige køkkener.

Kort fortalt sker samarbejdet ved, at kæderne først definerer, hvilke økologiske råvarer, de har brug for, og derefter reserverer et stykke af en mark hos en økologisk producent. Herfra planlægger producenten og foodservice-aktøren sammen hvilke afgrøder, der skal dyrkes på marken og anvendes i det pågældende køkken.

Højere økologiprocent

Region Midtjylland er en del af Madfællesskabet i Østjylland repræsenteret af hospitalskøkkenerne i Horsens, Randers og Aarhus samt Regional Udvikling, og "Book en Mark" spiller godt sammen med regionens fokus på bæredygtighed:

- Vores hospitalskøkkener i regionen arbejder ambitiøst med mere grønt og en højere økologiprocent. Book en Mark er virkelig et spændende nyt redskab, der gavner både os og avlerne. Det er bæredygtigt på mange måder, at vi kan komme helt tæt på producenterne i vores nærområde”, siger regionsrådsformand, Anders Kühnau (S).

- Vi vil rigtig gerne i tæt dialog med lokale producenter, der kan hjælpe med at levere de råvarer, vi bruger i køkkenet. Et tæt samarbejde betyder, at vi kan hjælpe hinanden, så der ikke er langt fra jord til bord. Vi kan samtidig bestille den mængde og kvalitet, vi ønsker, og dermed undgås spild, siger cheføkonoma fra Regionshospitalet Randers, Mona Carøe.

I denne uge blev projektet skudt i gang med speeddating mellem økologiske avlere og interesserede aktører i branchen. Det foregik på Restaurant Moment, hvor omkring 25 deltagere fra både producent- og aftagerside har mødtes og snakket samarbejder. Sidste års Book en Mark resulterede i 13 aftaler, og i år var forventningerne skruet yderligere op. Foto: Andreas Raun 

Book en Mark er en del af projektet Fremtidens Madscene, som er støttet af EU´s socialfond og Økologisk Landbrug. Læs mere på madfællesskabet.dk

Flere oplysniger

Projektleder Ida Maria Kampmann idamaria@thefoodproject.dk, 29 46 65 83