27.04.2022

Regionsrådet tildelte i dag Landsbyprisen til Faster Sogn. Fire kandidater kæmpede om prisen, der er på 150.000 kroner.

Fremtidsværksteder med fokus på landsbyudvikling, kreativitet og stærkt frivilligt engagement var onsdag med til at sende Region Midtjyllands Landsbypris 2022 til Faster Sogn i Ringkøbing-Skjern Kommune. Regionsrådet behandlede sagen som første punkt på onsdagens møde, og politikerne fulgte enstemmigt indstillingen fra det faglige panel, der har vurderet de fire finalister til prisen.

- Igen i år var der tale om et stærkt felt, for vi har heldigvis mange stærke landsbyer i Region Midtjylland. Men Faster Sogn skiller sig ud. Det er en sammenslutning af tre meget små byer, som med en imponerende vedholdenhed og højt fokus på kvalitet og bæredygtighed er lykkedes med en række flotte projekter. Det er et eksempel som andre kan lære en masse af, og det er det, Landsbyprisen handler om, siger regionsrådsformand, Anders Kühnau (S).

Faster Sogn har 883 borgere og omfatter landsbyerne Astrup, Ejstrup og Faster. Sognet har med foreningen Aktiv Faster i spidsen og med hjælp fra en masse frivillige borgere arbejdet målrettet med landsbyudvikling siden 1997. Blandt andet med såkaldte fremtidsværksteder afholdt hver fjerde år. Det har ført til realisering af fx 1,3 km selvfinansieret cykelsti, nyt aktivitetshus samt ikke mindst renovering af Astrups gamle mejeri, hvor der i dag er både købmand, bibliotek og kontorfællesskab.

En flot anerkendelse

To repræsentanter fra Faster Sogn overværede regionsrådets beslutning. Jørgen Madsen og Svend Erik Olsen, der er formand for Aktiv Faster. Begge var både stolte og glade, da de, bærende på en sejrsbuket og med klapsalver fra et samlet regionsråd i ryggen, trådte ud af rådssalen.

- Det er en fantastisk anerkendelse at få, og vi er da stolte over, at andre kan se, at vi har skabt noget godt. Det er også en anerkendelse, som vi tager med hjem til sognet til alle de mange lokale frivillige, der gennem mange år har arbejdet for at skabe den gode udvikling, siger Svend Erik Olsen.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Landsbyspil og sommerfest

Ud over Faster Sogn var landsbysammenslutningen "De 7 Dale" i Skanderborg Kommune samt landsbyerne Asferg i Randers Kommune og Mørke i Syddjurs Kommune indstillet til Landsbyprisen 2022. De kommende måneder får alle fire Landsbypris-finalister mulighed for at deltage i forskellige udviklingsaktiviteter arrangeret af Region Midtjylland. Bl.a. inviteres landsbyerne til at dyste mod hinanden i spillet "Den mest bæredygtige landsby", hvor målet er idéudvikling og vidensdeling.

Med Landsbyprisen følger 150.000 kroner, som Faster Sogn kan bruge til videre udvikling af lokalområdet. Prisen overrækkes officielt ved et arrangement i Faster Sogn i løbet af sommeren 2022.

Se videopræsentationer af alle fire finalister på Region Midtjyllands vidensportal om landdistriktsudvikling, Landsbyviden.rm.dk 

Læs mere om de enkelte kandidater her

Svend Erik Olsen (tv.) er nuværende formand for Aktiv Faster, hvor udviklingsaktiviteterne i Faster Sogn er samlet. Jørgen Madsen (th.) er forhenværende formand. Foto. Rune Borre-Jensen.

Fakta

 

  • Faster Sogn i Ringkøbing Skjern Kommune fik onsdag tildelt Region Midtjyllands Landsbypris 2022 af et enigt regionsråd.
  • Prisen er på 150.000 kroner og er siden 2009 årligt blevet tildelt en landsby eller en sammenslutning af landsbyer, der viser nye veje til bæredygtig landdistriktsudvikling.
  • Prisen tildeles på baggrund af indstillinger fra LAG eller kommuner. De indstillede kandidater vurderes af et fagligt panel, hvorefter regionsrådet udvalg for Regional Udvikling indstiller en vinder. Det er regionsrådet, der træffer beslutning om tildeling af prisen.
  • Se indstillingen af Faster Sogn som vinder af Landsbyprisen herunder.