08.06.2022

Tirsdag d. 7. juni blev Danmarks bedste kliniske forsøg og afprøvninger for første gang kåret. Pilonidalteamet på Regionshospitalet Randers løb med prisen som Årets Ildsjæl.

Igennem flere år har afdelingslæge Susanne Haas og resten har hendes team i Kirurgisk Fællesafdeling på Regionshospitalet Randers arbejdet hårdt for at sætte fokus på behandlingen af patienter med pilonidal sygdom. Tirsdag blev hun og teamet hyldet for deres indsats, da de vandt prisen Årets Ildsjæl, da Danmarks bedste kliniske forsøg og afprøvninger blev kåret for første gang

- Det er en rørende anerkendelse og et dejligt skulderklap til teamet, at vi er blevet indstillet til den her pris, og nu også har vundet den, lyder det fra en stolt Susanne Haas.

Pilonidal sygdom er en hyppig sygdom, der forårsager cyster og bylder i underhuden mellem ballerne. Sygdommen rammer oftest unge mennesker og er stigmatiserende med stor indflydelse på livskvalitet og helbred. Det til trods er patienter med sygdommen en svært overset patientgruppe.

Enestående personligt engagement

Netop derfor er der i indstillingen til prisen lagt vægt på Susanne Haas' "ekstraordinære og enestående personlige engagement" i arbejdet med at skabe fokus på sygdommen. Ligeledes lægger juryen bag prisen vægt på teamets arbejde med gennem klinisk forskning og originalitet at sikre en forbedret behandling af patienter, der lider af pilonidal sygdom. Til stor glæde for Susanne Haas.

- Patienter med pilonidal sygdom har ikke en patientforening, der kan tale deres sag. Derfor er det fantastisk, at den her pris nu sætter mere fokus på sygdommen. Det fokus, er jeg ikke i tvivl om, vil komme patienterne til gavn, fordi vi allerede nu oplever en stigende interesse for vores arbejde med at forske i og udvikle behandlingen af sygdommen, siger Susanne Haas, der fortæller, at området ikke tidligere har været specielt prestigefyldt at forske i.

- Men det er et fantastisk spændende felt, fordi det forskningsmæssigt er meget uberørt. Derfor er der masser af udviklingspotentiale, fortsætter hun.

Om Danmarks bedste kliniske forsøg og afprøvninger

Det er første gang, at Danmarks bedste kliniske forsøg og afprøvninger hædres. Til prisuddelingen blev der uddelt i alt syv priser; Årets forskerinitierede forsøg, årets virksomhedsinitierede forsøg, årets patientfokus, årets offentlig-private samarbejde, årets nyskabelse, årets nye forskningsmiljø og årets ildsjæl.

Bag priserne står Danske Patienter, Dansk Selskab for Fysioterapi, Dansk Sygepleje Selskab (DASYS), Lægemiddelindustriforeningen (Lif), Lægeforeningen, Lægevidenskabelige Selskaber, LVS, Medicoindustrien, Fagforeningen Pharmadanmark – Akademikere i Life Science og Trial Nation.