09-04-2015

Forskningsprojekt skal teste ny vaccine mod hjernehindebetændelse

10.000 husstande i Region Midtjylland modtager i disse dage et brev fra Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital. Brevet omdeles af reklamebude og er relevant for familier med større børn i alderen 12-18 år.

I brevet bliver familierne spurgt, om barnet vil deltage i et forskningsprojekt, der undersøger en godkendt vaccine mod hjernehindebetændelse forårsaget af meningitis type B.

Meningitis type B kan føre til alvorlig sygdom hos både børn og unge. Den kan medføre, at vævet omkring hjernen og rygmarven bliver hævet og betændt (meningitis) og at blodet forgiftes (sepsis). De eksisterende vacciner mod meningitis dækker ikke den udgave af sygdommen, som kaldes type B, så selvom sygdommen er sjælden, er type B i dag en af de hyppigste meningitis-typer i Danmark, og derfor har der været arbejdet på at udvikle vacciner mod meningitis type B.

Vaccinen er godkendt i flere lande og afprøvet på flere end 8000 personer. I dette forskningsprojekt bliver blodprøver fra deltagerne undersøgt for, hvor godt vaccinen stimulerer kroppens naturlige forsvar mod den type bakterier, som hyppigst forårsager meningitis type B. 

Desuden skal forskningsprojektet bidrage til at beskrive de bivirkninger, der opstår hos børn og unge. Ved tidligere forsøg med vaccinen har det vist sig, at bivirkningerne ved den nye vaccine er de samme som ved mange andre vaccinationer. Det vil sige, at nogle får smerte, hævelse og rødme i et par dage på det sted, hvor vaccinen er sprøjtet ind. Smerterne kan være så alvorlige, at de forhindrer normale daglige aktiviteter. Nogle oplever muskelsmerter, ledsmerter, hovedpine og træthed, som også typisk varer nogle dage. De fleste har dog ingen bivirkninger af vaccinen.

Infektionsmedicinsk Afdeling skal bruge i alt omkring 120 forsøgspersoner i alderen 12-18 år, som ikke tidligere har deltaget i meningitis-vaccinationsforsøg på Aarhus Universitetshospital. Forsøget indebærer to besøg med to måneders mellemrum for at blive vaccineret i afdelingens ambulatorium. Efter yderligere én og fem måneder følger endnu to besøg i ambulatoriet for at få taget blodprøver. Forsøget er godkendt af Videnskabsetisk Komité i Region Midtjylland.

Det er ikke muligt kun at sende brevet til familier med store børn. Derfor bliver brevet omdelt af reklamebude til 10.000 tilfældigt udvalgte husstande uden "Reklamer - Nej tak". Interesserede familier med større børn, som ikke modtager brevet, er velkomne til selv at henvende sig til Infektionsmedicinsk Afdelings forskningsenhed på tlf. 2289 3263 eller 2554 8516 eller på mail ninase@rm.dk for at få materiale om projektet.

I en folder, der følger med brevet, kan de unge og deres forældre læse om meningitis type B, om projektet og om betingelserne for at deltage – herunder at det naturligvis er helt frivilligt at være med, og at man altid kan trække sig ud af forsøget uden at skulle forklare hvorfor.

En plakat om forsøget er sendt ud til biblioteker, uddannelsesinstitutioner og fitnesscentre.

 

Yderligere oplysninger:

  • Projektlæge Nina Breinholt Sørensen, Infektionsmedicinsk Afdeling Q, Aarhus Universitetshospital, tlf. 7845 2836, e-mail: ninase@rm.dk


opdateret: 09-04-2015

Billeder til download kan frit anvendes i forbindelse med redaktionel omtale af indholdet i denne pressemeddelelse, når Region Midtjylland anføres som kilde