10-04-2015

Det handler om at udbrede ny viden og gøre forskning i behandling af hjerteblodpropper lettere at forstå, når reservelæge og ph.d. Morten Würtz fra Medicinsk Afdeling i Holstebro stiller op til finalen i Ph.d. Cup Live, som vises på DR2 den 18. april, kl. 20. 


Kan det lade sig gøre at forklare tre års forskning på tre minutter? Det er læge og ph.d. Morten Würtz fra Medicinsk Afdeling i Holstebro i disse dage ved at øve sig på som forsker og finalist i formidlingskonkurrencen Informations Ph.d. Cup 2015, som vises på DR2, lørdag den 18. april kl. 20.

I bedste X-factorstil skal otte udvalgte forskere dyste om, hvem der er bedst til at formidle svær forskning, så det er let at forstå, på blot tre minutter, over for et bredt live-publikum og seerne derhjemme foran tv-skærmen.

Morten Würtz skal forklare resultaterne af sine banebrydende, sundhedsvidenskabelige ph.d.-studier, som viser, at man muligvis ikke behandler hjertesyge mennesker optimalt i dag med den blodfortyndende medicin aspirin.

Aspirin, også kaldet Hjertemagnyl, er det mest solgte lægemiddel i verden, og anvendes af mere end 200.000 patienter i Danmark hver dag. Resultatet af Morten Würtz’ forskning kan derfor få stor betydning for, hvordan fremtidens behandling af hjerteblodpropper kommer til at se ud, og han ser frem til at synliggøre potentialet. 


- Det er meget motiverende for mig at formidle helt ny viden om begrænsningerne ved aspirin til de mange danskere, der dagligt lider af hjertesygdom. Og jeg håber at kunne være med til at vise, hvor vigtigt det er, at vi forskere husker at komme væk fra pipetterne for at formidle vores resultater til den brede offentlighed. Det er dér, den nye viden skal gøre en forskel, siger Morten Würtz.

Til daglig er Morten Würtz ansat som reservelæge på Medicinsk Afdeling i Holstebro, Hospitalsenheden Vest. I november 2014 forsvarede han sin ph.d.-afhandling inden for det hjertemedicinske område. Ph.d.-studierne blev udført på Hjertemedicinsk Afdeling ved Aarhus Universitetshospital i Skejby.

Fakta om Ph.d. Cup for forskere
Informations Ph.d. Cup er en årlig formidlingskonkurrence i samarbejde mellem Information, Danske Universiteter, DR og Lundbeckfonden. Formålet er at få dansk forskning ud til en bred offentlighed ved at sætte fokus på de bedst formidlede ph.d.-afhandlinger fra danske universiteter.

Universiteterne vælger hvilke kandidater, de ønsker at indstille, og inden for hvilke områder, der indstilles. Herudfra udvælger en dommerkomité otte finalister, to inden for hvert af følgende hovedområder:

  • Sundhed
  • Natur og teknik
  • Humaniora
  • Samfund

De otte finalister skal præsentere deres forskning ved en tv-transmitteret kåring, Ph.d. Cup Live, som afholdes i DRs koncerthus 16. april 2015 og efterfølgende sendes på DR2 18. april. Til showet findes der en vinder og en anden og tredje plads.

Kilde: http://www.phdcup.dk/om-ph-d-cup/

Yderligere information
Morten Würtz, læge, ph.d., Medicinsk Afdeling, Hospitalsenheden Vest, tlf.: 2850 5045 / mortwurt@rm.dk