Opvågningsafsnittet på Regionshospitalet Randers tester lige nu nye rammer for en mere børnevenlig opvågning.

01.12.2015

Den ene af de to pladser, der er øremærket børn, der vågner op efter en operation, har fået en tydelig makeover.

Hvor der før var tale om en klassisk sengeplads i hvide hospitalsomgivelser, er den nye børneopvågning præget af et mere hjemligt miljø med eksempelvis en sofa, mulighed for at dæmpe belysningen samt en skærm med forskellige naturbilleder, som barn og forældre selv kan vælge.


Foto: John Bräuner

- Det kan godt være utrygt og stressende for både børn og forældre, når børnene skal vågne op fra narkose. Med den nye indretning håber vi på at kunne skabe ro omkring familien, så både børn og voksne kan komme ned i gear og slappe af, siger sygeplejerske i Opvågningsafsnittet Pia Larsen.

- Det skal ikke ses som underholdning, men derimod handler det om at få den rette stemning frem. Børnene kan ikke bare zappe videre fra billede til billede, som derimod skifter i et roligt tempo, siger Pia Larsen.


Foto: John Bräuner

Forventningen til det nye koncept er, at det samtidig kan betyde, at børnene har brug for mindre smertestillende medicin efter operationen. Børn har typisk brug for mere smertestillende medicin, når de er urolige og stressede. Jo mere personalet og forældrene kan minimere stressen hos barnet, jo mindre smertestillende medicin vil barnet have brug for.

Ud over at teste rummet, som det står nu, arbejder personalet på Opvågningsafsnittet videre med at udvikle konceptet. En af ideerne er, at familien kan have deres egne billeder med, som kan vises på skærmen, så barnet vågner til noget genkendeligt og rart.

Det nye rum har kun kunnet realiseres takket være en lang række sponsorer og samarbejdspartnere. Hele projektet er et OPI-projekt (offentlig-privat-samarbejde) med hospitalet, MTIC, Modos og Folmers tegnestue som samarbejdspartnere.

Derudover har en lang række lokale sponsorer bidraget. Eksempelvis har Lions Club Gudenaa doneret penge til projektet, mens Randers Regnskov har leveret billeder til lærredet.