29.12.2015Betina Dahl fra Horsens er nummer 100, som er blevet nyretransplanteret i Aarhus i 2015. Hun glæder sig til igen at kunne leve uden at skulle i dialyse tre gange om ugen.


Antallet af nyretransplantationer på Aarhus Universitetshospital har de seneste fem år ligget på et historisk højt niveau på mellem 70 og 85 transplantationer om året. I 2015 runder antallet af nyretransplantationer 100, hvilket er ny rekord.

36-årige Betina Dahl fra Horsens fik før jul foretaget nyretransplantation nr. 100 i Aarhus i 2015. Hendes egne nyrer var langsomt blevet dårligere, og det har givet hende stor træthed og en hudkløe, der har været ved at drive hende til vanvid. For et år siden måtte hun starte i dialyse

„Jeg glæder mig til at komme hjem og få et almindeligt liv uden at skulle i dialyse på hospitalet tre gange om ugen. Min hudkløe har allerede lagt sig. Det bliver godt at kunne begynde at arbejde igen, og nu kan jeg tage på ferie uden at skulle finde et hospital, hvor jeg kan komme i dialyse,“ siger Betina Dahl.

Nyretransplantation er generelt en behandling, som giver patienter med nyresvigt et bedre helbred og bedre livskvalitet.

„Patienterne kan leve et næsten normalt liv med mindre medicin og færre indlæggelser, og de kan spise og drikke, som de vil, siger ledende overlæge Stinne Kvist.

Antallet af familietransplantationer, hvor et familiemedlem donerer en nyre, ligger stabilt på ca. 30 transplantationer om året i Aarhus. Stigningen i antallet af transplantationer skyldes flere transplantationer fra afdøde donorer.

Dansk Center for Organdonation står for at optimere indsatsen for organdonation på landets hospitaler gennem kvalitetssikring, koordinering og undervisning, og der er samtidig et særligt velorganiseret samarbejde om organdonation og transplantation i Region Midtjylland.„Personalet på intensivafdelingerne er opmærksomme på mulighederne for organdonation, og de gør et stort arbejde for, at det skal kunne lade sig gøre, ligesom transplantationskirurgerne aldrig siger nej, og personalet på sengeafdelingen er med på, at der altid skal findes plads til en transplanteret patient,“ siger ledende overlæge Stinne Kvist.


Evt. yderligere oplysninger fås hos overlæge Henrik Birn, Nyremedicinsk Afdeling, tlf. 6171 7870