Sådan gjalder det i disse dage over gangene på Kræftafdelingens på Aarhus Universitetshospital. 

Med sloganer som: ”Stop smitten – brug spritten” og ”Dårlig håndhygiejne kan slå ihjel.” vil Kræftafdelingen øge kvaliteten af håndhygiejne.

Kræftafdelingen har taget alternative metoder i brug for at øge kvaliteten af håndhygiejne og indgået i et samarbejde med private virksomheder. Virksomheder, der stiller op gratis for den gode sag.

– Kampagnen her er utraditionel i forhold til andre folkeoplysningskampagner på sundhedsområdet, fordi vi bruger humoren til at kommunikere med. Min erfaring er, at folk står af over for løftede pegefingre. En humoristisk tilgang med et slogan, der kræver, at man tænker sig om et øjeblik: ”Hænderne op… under håndspritten,” det får folk til at stoppe op og huske budskabet, siger Anne Marie Mygind, indehaver af reklamebureauet Mygind og Søn. Hun har i samarbejde med kræftafdelingen og kreatøren Peter Wibroe udviklet kampagnen.

For kræftpatienter har god håndhygiejne stor betydning, da deres immunforsvar bland andet er nedsat på grund af behandling med kemoterapi og derfor lettere bliver syge.

– Patienter på kræftafdelingen, som får behandling, har ikke en stue for sig selv. De opholder sig ofte på stuer med andre patienter, på fælles arealer og er rundt til undersøgelser forskellige steder. Det er med til at øge smitterisikoen, siger Anne-Mette Iversen, klinisk specialist og kampagneansvarlig på Kræftafdelingen.

 

Fakta

En rapport fra Statens Serums Institut (2014) viser, at 8-10 pct. af alle indlagte patienter i Danmark pådrager sig en sundhedssektorerhvervet infektion i forbindelse med indlæggelse eller behandling på et sygehus. Ligeledes peger rapporten på, at hånddesinfektion udført med alkohol har langt større effekt end brug af vand og sæbe.

 

For nærmere information kontakt:

Anne-Mette Iversen klinisk specialist og kampagneansvarlig på Kræftafdelingen, annivers@rm.dk