21-10-2015

Karkirurgisk Afdeling på Regionshospitalet Viborg har gjort de første erfaringer med ny, skånsom metode til at fjerne åreknuder.

Varme er et virkningsfuldt middel mod åreknuder. Det erfarede Regionshospitalet Viborgs karkirurger, da de for godt et år siden begyndte at fjerne åreknuder med varmen fra en lasersonde. De seneste år er nogle karkirurger i udlandet begyndt at arbejde med vanddamp som varmekilde. Denne metode bliver nu også - som det første sted i Danmark - testet på Karkirurgisk Afdeling i Viborg.

Åreknuder opstår, når klapperne i en vene bliver utætte. I blodets kredsløb har venerne til opgave at føre blodet tilbage til hjertet. Venerne fungerer som envejsventiler, men hvis klapperne i en vene bliver utætte, vil noget af veneblodet løbe den forkerte vej tilbage til benet. Så stiger trykket i venerne - og de reagerer ved at udvide sig og danne åreknuder. Man kan fjerne åreknuderne enten ved en åben operation eller ved at omdanne den syge vene til en lukket bindevævsstreng. Sidstnævnte enten med lokalirriterende skum eller med laservarme - og nu altså også med ganske almindelig vanddamp. Der sker ikke noget ved at fjerne eller ødelægge en syg vene - benet har mange andre vener, der kan tage over.

Dampbehandlingen foregår i princippet som ved laserbehandling. En tynd sonde føres ind i den syge vene. Gennem sonden pumpes 120 grader varm vanddamp ind i venen. Varmen ødelægger venen indefra og får den til at klappe sammen, så åreknuderne efterfølgende mindskes eller helt forsvinder. Den høje temperatur til trods mærker patienten intet, for inden indgrebet lægger karkirurgen en væske med lokalbedøvelse rundt om venen. Gennem hele indgrebet, der alt inklusive varer en lille time, lader karkirurgen sig vejlede af ultralyd.

Damp-, laser- og skumbehandling koster sædvanligvis kun patienten en enkelt sygedag, hvorimod en åben operation et par dages til et par ugers sygemelding afhængigt af patientens arbejde. Resultaterne af behandlingerne har vist sig at være lige gode, men der kan i sagens natur altid opstå nye åreknuder.

I front med moderne behandlingsmetoder
De første fire patienter blev behandlet med damp i begyndelsen af oktober. Leverandøren af udstyret og en norsk karkirurg og sygeplejerske med erfaring i den nye behandlingsteknik underviste Karkirurgisk Afdelings læger eftermiddagen inden og var til stede som instruktører hele den første behandlingsdag.

- Vi er glade for at have fået mulighed for at udvide behandlingspaletten med et tilbud, der er simpelt og lige så skånsomt som laser og skum, siger overlæge, ph.d. Mads Lomholt fra Karkirurgisk Afdeling.

Ledende overlæge Jes Sandermann oplyser, at en åben operation for åreknuder kun kommer på tale som sidste valg i de tilfælde, hvor lægerne vurderer, at patienten ikke kan drage fordel af at blive behandlet med damp, laser eller skum.