Det første spadestik - eller rettere sagt - de første fem spadestik til Psykiatrisk Center tages af, fra venstre: Regionsrådsformand for Region Midtjylland, Bent Hansen, Direktør for PKA, Peter Damgaard, Dekan på Aarhus Universitet, Allan Flyvbjerg, Psykiatridirektør i Region Midtjylland, Gert Pilgaard Christensen og Direktør i KPC, Peter Christophersen. (Foto: Michael Harder AUH Kommunikation) 

18.09.2015

Fredag den 18. september stak Region Midtjylland og konsortiet Team KPC spaden i jorden til et nyt psykiatrisk center i Skejby. Byggeriet er det hidtil største OPP-projekt af sin art.

Et nyt psykiatrisk center skyder snart op af jorden ved siden af Aarhus Universitetshospital i Skejby. Psykiatrisk Center i Skejby bliver 50.000 kvadratmeter stort og forventes at stå klar medio 2018 og tage imod de første patienter i januar 2019.

Byggeriet udføres som et offentligt-privat partnerskab (OPP), og bliver det største OPP-projekt af sin art i Danmark hidtil. Konsortiet Team KPC, bestående af KPC Herning A/S og pensionsselskabet PKA, skal stå for byggeriet.

Det glæder regionsrådsformand for Region Midtjylland, Bent Hansen, at OPP-samarbejdet gør det muligt at skabe nye, moderne rammer til de psykiatriske patienter.

- Med det nye Psykiatriske Center fører vi visionen for psykiatrien i Region Midtjylland ud i livet, så vi forhåbentlig kan tilbyde bedre behandling og nedsætte overdødeligheden blandt vores psykisk syge borgere. Det kan vi blandt andet ved at forstærke samarbejde mellem psykiatrien og somatikken, og den mulighed får vi nu, når Psykiatrisk Center flytter ud til DNU, siger han.

Største OPP-projekt af sin art

I Team KPC glæder direktør i KPC, Peter Christophersen, sig også over samarbejdet, og at byggeriet nu går i gang.

- Vi har haft et rigtig godt samarbejde med det kliniske personale og projektmedarbejderne fra Region Midtjylland. Det betyder, at vi nu kan sætte spaden i jorden til det nye Psykiatriske Center seks måneder før planlagt, siger han.

I PKA ser direktør Peter Damgaard Jensen også frem til at komme i gang med byggeriet. Spadestikket på det nye psykiatriske center i Skejby markerer nemlig PKA' s fokus på infrastrukturinvesteringer, der er til gavn for både samfundet, medlemmer i PKA og deres pensioner.

- Efter et langt tilløb har OPP-projekter i Danmark nu fået luft under vingerne, og derfor kan det største OPP-projekt af sin art nu for alvor begynde i Skejby. PKA har investeret i tre hospitalsbyggerier, og vi er stolte af at skabe stabile afkast til medlemmernes pensioner ved at skabe bedre rammer for patienter og de mange PKA-medlemmer, som er ansat i psykiatrien, siger Peter Damgaard Jensen.

Fakta om byggeriet

Det nye psykiatriske center opføres i forbindelse med Det Nye Universitetshospital i Aarhus, DNU og bliver dermed nærmeste nabo til den somatiske del af Aarhus Universitetshospital.

Byggeriet af Psykiatrisk Center i Skejby udføres som et offentligt-privat partnerskab (OPP), hvor ansvaret for design, projektering, udførelse, drift og vedligehold af bygningerne, samt delvis finansiering, udbydes gennem én samlet kontrakt med en kontraktperiode på i alt 30 år.

 • Areal: 50.000 m2 fordelt på 10.000 m2 til retspsykiatrisk afdeling og 40.000 m2 til børne- og voksenpsykiatrien. I alt 260 psykiatriske sengepladser og et psykiatrisk ambulatorium.
 • Byggeriet forventes færdigbygget medio 2018 og forventes taget i klinisk brug i januar 2019.
 • Anlægssum: 1,3 mia. kr.
 • Konsortium: Team KPC bestående af PKA (investor), KPC (opførelse) og Wikotec (drift og vedligehold)
 • Arkitekt: Arkitema
 • Rådgivende ingeniør: Grontmij
 • Bestiller: Region Midtjylland

Flere oplysninger

 • Bent Hansen, Formand for Regionsrådet i Region Midtjylland
  Tlf. : 7841 0010 / 4031 3707
  Bent.hansen@rr.rm.dk

 • Thomas Knudsen, pressechef PKA
  Tlf. : 2618 4573
  tbk@pka.dk

 • Peter Christophersen, Direktør KPC
  Tlf. : 2272 7326
  pch@kpc.dk