Se alle
  • Udvalg: Udvalg vedrørende energi og miljø
  • Mødedato: 27. september, 2012 kl. 12:00
  • Mødested: Mødelokale F7, Regionshuset Viborg, Skottenborg 26, Viborg

Afbud fra:

Henrik Fjeldgaard

Kurt H. Jørgensen

 

Fra udvalget vedr. Regional Udvikling (deltog i pkt. 1) var der afbud fra:

Michael Thomsen

Henning Gjelerod

Jørgen Nørby

Ester Jakobsen


Sagnr.: 1-00-6-12

1. Partnerskab om grønne indkøb

Resume

Det rådgivende udvalg vedr. Regional Udvikling er indbudt til at deltage under behandlingen af dette punkt.

 

Bæredygtige indkøb indgår som et indsatsområde i såvel Region Midtjyllands "Lokal Agenda 21, Strategi og handlingsplan 2012-2015" som i "Regional Udviklingsplan 2012".

 

På mødet vil der være indlæg fra Miljøministeriet og Region Midtjyllands indkøbsafdeling vedr. "Partnerskab for offentlige Grønne Indkøb" samt indlæg fra Cowi, der perspektivere emnet ud fra en samfundsøkonomisk vinkel. Indlæggene relateres til regionsrådets budskaber i den regionale udviklingsplan.

Administrationen indstiller,

at udvalget på baggrund af indlæggene på mødet drøfter:
  • videre forløb i forhold til "partnerskab for offentlige grønne indkøb"

  • behov for supplerende tiltag til indfrielse af målene i den regionale udviklingsplan vedr. miljømæssigt bæredygtige indkøb

Sagsfremstilling

Det rådgivende udvalg vedr. Regional Udvikling er indbudt til at deltage under behandlingen af dette punkt. 

 

Den regionale udviklingsplan, RUP er vedtaget af Regionsrådet den 12. juni 2012. RUP'en indeholder den udadrettede del af regionens A21-strategi samt en række indsatspunkter, som også ønskes afspejlet indadrettet i regionens egen organisation.

 

Bæredygtige indkøb indgår tilsvarende som et indsatsområde i Region Midtjyllands "Lokal Agenda 21, Strategi og handlingsplan 2012-2015".

 

I "Lokal Agenda 21 strategi og handlingsplan" er vedtaget følgende vedr. grønne indkøb:

  • Ved udbud af medicoteknisk udstyr indarbejdes krav om/beskrivelse af energiforhold og energieffektivitet samt om undervisning af klinisk personale i energirigtig brug af udstyret.

  • Energi- og miljøkrav indarbejdes i udbud (hvor det er relevant) og prioriteres og vægtes efter en konkret vurdering sammen med andre brugerkrav.

  • Krav om holdbarhed og forældelse indarbejdes i udbud (hvor det er relevant) og prioriteres og vægtes efter en konkret vurdering sammen med andre brugerkrav.

  • Ved udbud er det udbudsejeren, der sikrer, at bæredygtighed og energi- og miljøforhold indarbejdes.

  • Brug af miljømærkede produkter skal overvejes i de enkelte udbud.

  • Ved anskaffelse af IT-udstyr anvendes Go’Energi’s vejledninger.

  • Der skal fortsat være fokus på forbrug og miljørigtigt indkøb af varer, materialer og byggematerialer, herunder engangsartikler, kemikalier, rengøringsmidler mv.

  • Der skal fokuseres på indkøb af gode og sunde råvarer, gerne sæsonbetingede, samt af økologiske fødevarer, hvor det er muligt uden væsentlige meromkostninger.

  • Når Region Midtjylland anskaffer (køb eller leasing) nye person- og varebiler, skal man som minimum opfylde anbefalingerne om energimærkning fra Center for Grøn Transport.

 

I den Lokale Agenda 21 strategi og handlingsplan er der desuden opstillet handlinger på flere andre områder, herunder vedr. byggeprojekter og kollektiv trafik. 

 

Af RUP'en fremgår i relation til indkøb, at Region Midtjylland og de 19 kommuner vil:

  • fremme initiativer med fokus på at udvikle partnerskaber og styrke samarbejder på tværs af geografi og med relevante aktører i ind- og udland blandt andet for at fremme cradle to cradle som princip.

  • aktivt efterspørge bæredygtige løsninger i forbindelse med indkøb, renovering og nybyggeri.

  • arbejde for omstilling til bæredygtig transport.

  • aktivt fremme energibesparelser og genbrug.

  • ..samarbejde... om at der i den midtjyske region som gennemsnit anvendes 50% vedvarende energi i 2025 og 100 % i 2050.

  • vælge bæredygtige løsninger ved ombygning og nybyggeri. Vi vil efterspørge bæredygtige løsninger, også selvom de endnu ikke er opfundet.

  • fremme erhvervsudvikling ved at efterspørge bæredygtige og innovative løsninger i forbindelse med det nye hospital i Gødstrup og universitetshospital i Skejby, udbygninger på regionshospitalerne i Viborg, Horsens, Silkeborg og Randers samt nye sundhedshuse flere steder i regionen.

  • understøtte udvikling og demonstration af fremtidens teknologi og forretningsmodeller med henblik på at skabe yderligere erhvervsudvikling og synergi.

  • fremme samspil mellem regionale aktører om udvikling af en kreativ og innovativ kultur karakteriseret ved inklusion, ressourceansvarlighed og kreativ virkelyst.

  • fremme brugerinteressen for og udviklingen af bæredygtig fødevareproduktion.

  • anbefale alle offentlige og private arbejdspladser og institutioner at sikre sundhedsfremme, f.eks. med sund mad i kantiner og køkkener.

  • anbefale alle at efterspørge og anvende bæredygtige løsninger.

 

På mødet vil der være indlæg fra Miljøministeriet og Region Midtjyllands indkøbsafdeling vedr. "Partnerskab for offentlige Grønne Indkøb" samt indlæg fra Cowi, der perspektivere emnet ud fra en samfundsøkonomisk vinkel. Indlæggene relateres til regionsrådets budskaber i den regionale udviklingsplan.

Beslutning

Det midlertidige udvalg vedr. Energi og Miljø og det rådgivende udvalg vedr. Regional Udvikling anbefaler:

at der igangsættes en proces med henblik på, at Region Midtjylland tilslutter sig ”Partnerskab for offentlige Grønne Indkøb”.

at der udarbejdes et oplæg til et initiativ, hvor Region Midtjylland i samarbejde med kommunerne i regionen med afsæt i det fælles indkøbsvolumen og gennem offentlig-privat samarbejde bidrager til at udvikle nye bæredygtige produkter og løsninger til fremme af bæredygtig udvikling, herunder erhvervsudvikling i Region Midtjylland.

Sagnr.: 1-00-6-12

2. Godkendelse af referat fra udvalgets møde den 24. maj 2012

Administrationen indstiller,

at referatet fra udvalgets møde den 24. maj 2012 godkendes.

Beslutning

Referatet fra udvalgets møde den 24. maj 2012 blev godkendt.

Sagnr.: 1-00-6-12

3. DNV-Gødstrup, Det Nye Hospital i Vest

Resume

Der er udarbejdet byggeprogram for det nye hospital i Gødstrup.

 

På mødet vil repræsentanter for Projektsekretariatet og Bygningskontoret redegøre for de foreliggende planer vedr. bæredygtighed, energi og miljø, herunder energiklasse, vedvarende energiforsyning, bæredygtige bygningsmaterialer og spildevandshåndtering.

Der vil også blive redegjort for status i Region Midtjylland for den af regeringen afsatte lånepulje på 1 mia. kr. til energiinvesteringer i kvalitetsfondsstøttede sygehusbyggerier.

Administrationen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Referat fra mødet:

Der blev givet en orientering om bæredygtighed, energi og miljø i de foreliggende byggeplaner for DNV Gødstrup. Der blev bl.a. nævnt følgende tiltag:

  • Grønne tage

  • Lokal håndtering af regnvand

  • Integrering af solceller i byggeriet

  • Grundvandskøling

  • Det undersøges, om det færdige byggeri skal leve op til Bygningsklasse 2020

  • Det undersøges, om byggeriet skal certificeres mht. bæredygtighed

  • Hospitalsspildevand forventes ledt direkte til specialrensningsanlæg placeret ved kommunalt rensningsanlæg

  • Skurbyen i bygge- anlægsfasen:

      1. Bygningerne skal leve op til Lavenergiklasse 2015

      2. Vindmølle til delvis forsyning med el

      3. Varmeforsyning med træpillekedel indtil fjernvarmen kommer til området

 

Der blev endvidere orienteret om status for den ekstra lånepulje til energiinvesteringer, der opgraderer kvalitetsfondsbyggerierne til Bygningsklasse 2020. Puljen udgør for Region Midtjylland 245 mio. kr. til fordeling på DNU Skejby, DNV Gødstrup og RH Viborg. Projektledelserne for de 3 projekter opstiller løsningsmuligheder og gennemfører beregninger som grundlag for en rapport, som forventes at foreligger ved udgangen af 2012. I 2013 forventes at foreligge et oplæg til låneansøgning.

Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning.

Sagnr.: 1-00-6-12

4. Grønt regnskab 2011 for Region Midtjylland

Resume

Som led i Lokal Agenda 21 handlingsplanen foreligger det første grønne regnskab for Region Midtjylland som virksomhed. Det grønne regnskab, som er for 2011, er vedlagt dagsordenen. Der vil være en kort fremlæggelse heraf på mødet.

 

Der vil desuden være en kort mundtlig orientering vedr. konsekvenserne for nedlæggelsen af Go’Energi i forhold til Lokal Agenda 21 handlingsplanen samt vedr. status for det midtjyske ELENA projekt.

Administrationen indstiller,

at fremlæggelsen af det grønne regnskab tages til efterretning.

Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning.

Sagnr.: 1-00-6-12

5. Biobrændstof i kollektiv trafik

Resume

Inbiom, Agro Business Park har netop afsluttet et af Region Midtjylland støttet projekt, som har til formål at bidrage til øget brug af biobrændstof i den kollektive trafik til gavn for nedbringelse af tranportens klimabelastning. Der er således udarbejdet et værktøj for vognmænd og udbydere af kollektiv trafik, som gør det mere overskueligt at anvende biobrændstof i et omfang, der ligger ud over lovgivningens krav.

 

På mødet vil Inbiom fremlægge resultaterne af projektet, og Midttrafik vil fremlægge sine planer for fremtidige udbud af buskørsel indeholdende muligheder for øget anvendelse af biobrændstof.

Administrationen indstiller,

at orienteringen tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Visionerne om, at også transportsektoren skal bidrage til en reduktion af CO2-udledningen, får stadig større opmærksomhed. I forbindelse med udbud af kollektiv trafik, hvor der stilles krav om øget anvendelse af biodiesel, har udbuddet hidtil været forbundet med stor usikkerhed for den enkelte vognmand, som måtte påregne risiko for uforudsete omkostninger.

 

Trafikselskaberne har visioner om til stadighed at udvikle og fremhæve kollektiv trafik som bæreygtig og miljøvenlig transportform. Trafikselskaberne skal dog samtidigt sikre regioner og kommuner hensigtsmæssige aftaler med vognmændene. Trafikselskaberne bliver derfor også berørt af denne usikkerhed.

 

Det er hensigten med det netop gennemførte projekt "Værktøj til mere biobrændstof i offentlig transport" at nedbringe denne usikkerhed for vognmænd og trafikselskaber.

 

I projektet har Inbiom med inddragelse af Midttrafik udarbejdet et regneværktøj, der for konkrete udbud af kollektiv trafik overslagsmæssigt kan beregne de samlede meromkostninger ved kørsel med højere iblandinger af biodiesel end den gældende standard.

 

Værktøjet har til formål at skabe overblik over nødvendige meromkostninger til investeringer og drift samt de afledte positive klimaeffekter. Værktøjet er dermed målrettet såvel vognmænd som udbydere af kollektiv trafik, dvs. trafikselskaber, kommuner og regioner.

 

Værktøjet er nu færdigudviklet og under klargøring til præsentation på Midttrafiks hjemmeside, hvor det frit vil kunne anvendes af vognmænd, trafikselskaber og bestillere.

 

Udover selve værktøjet har Inbiom og Midttrafik udarbejdet 2 brochurer, der beskriver projektet og generelle forhold vedrørende biodiesel. Brochurerne retter sig mod henholdsvis vognmænd og beslutningstagere i kommuner og regioner.

 

I forbindelse med det forestående udbud af regional buskørsel, der offentliggøres i november 2012, har Midttrafik foreslået Region Midtjylland forsøgsvis at udbyde en mindre del af kørslen med krav om højere iblanding af biodiesel. Midttrafik har peget på en konkret udbudspakke med 3 ruter med i alt 14 busser, stationeret i Hinnerup.

 

Kørsel med højere iblanding af biodiesel vil uvægerligt betyde øget kontraktbetaling til busentreprenørerne. Til gengæld vil Region Midtjylland hermed bidrage til at reducere CO2 udslippet fra transportsektoren. Administrationen er ved at udarbejde en sagsfremstilling med henblik på behandling af sagen i Forretningsudvalget og Regionsrådet i oktober 2012.

 

For den konkrete udbudspakke vil administrationen anmode Midttrafik om med værktøjet at foretage en overslagsmæssig beregning af forventede meromkostninger pr. køreplantime, samt antal sparet tons CO2.  

 

Med hensyn til udbudsbetingelserne anbefaler Midttrafik, at højere biodiesel-iblanding stilles som et krav i udbuddet for at tilskynde vognmændene til at byde på pakken og samtidig afgive realistiske bud.

 

Alternativt kan kørsel med højere biodiesel-iblanding indarbejdes i udbudsmaterialet som en option, hvor det så efterfølgende ved tilbudsevalueringen kan vælges til eller fra.

Beslutning

Orienteringen blev taget til efterretning.

Sagnr.: 1-00-6-12

6. Gensidig orientering

Resume

Gensidig orientering for udvalgets medlemmer.

Sagsfremstilling

Næste møde i udvalget vedr. Energi og Miljø er fastsat til den 15. november 2012.

Beslutning

Der var ikke sager til gensidig orientering.