- Udvalg: Udvalg vedrørende energi og miljø
- Mødedato: 15. november, 2012 kl. 12:30
- Mødested: EnergiMidt, Tietgensvej 2-4, 8600 Silkeborg
Afbud fra:
Jacob Isøe Klærke
Gert Schou
Henrik Fuldgaard
Kurt H. Jørgensen
Poul A. Christensen
Pkt. tekst
1. Godkendelse af referat fra udvalgets møde den 27. september 2012
Administrationen indstiller,
at | referatet fra udvalgets møde den 27. september 2012 godkendes. |
Beslutning
Referatet fra udvalgets møde den 27. september 2012 blev godkendt.
Bilag
2. Orientering ved EnergiMidt om "Smart grid" mv.
Resume
Orienteringen ved EnergiMidt vil tage udgangspunkt i følgende punkter:
Generelt om EnergiMidt og om energiløsninger i EnergiMidts hovedkvarter, hvor mødet finder sted (EnergiMidt tilbyder en rundvisning efter mødet).
Energiselskabernes forpligtelse til energibesparelser - EnergiMidts aktiviteter.
"Smart grid" set fra EnergiMidt - udfordringer og planer, vækstområde for regionale virksomheder?
Projektet Innovation Fur, som EnergiMidt står bag.
Administrationen indstiller,
at | orienteringen tages til efterretning. |
Sagsfremstilling
Referat af EnergiMidts indlæg
Energieffektivisering
Energiselskaberne har netop indgået ny aftale med Klima- og Energiministeriet om gennemførelse af energieffektiviseringer. For el skal der gennemføres besparelser på 2,5% om året med udgangspunkt i forbruget i forsyningsområdet i 2010. Energiselskaberne kan anvende hele landet til at opnå egne sparemål.
Der opkræves et gebyr pr. kWh hos forbrugerne til finansiering af ordningen. Det derved indkrævede beløb anvendes til udbetaling af tilskud til energibesparelser i private husstande og virksomheder. Hvis der ønskes gennemført en energigennemgang og -rådgivning inden gennemførelse af energitiltagene, skal boligejeren eller virksomheden betale særskilt herfor.
EnergiMidts nye energieffektive bygning
EnergiMidts nyeste bygning fra 2010 er bygget og drives under hensyntagen til energieffektivitet og komfort. Bygningen overholder lavenergikrav 2015 og er i stort omfang forsynet med solceller. Der er naturlig ventilation og behovsstyring af belysning, opvarmning og ventilation. Energi til opvarmning stammer delvist fra varmegenvinding fra servere.
Smart grid
Hidtil har det været sådan, at energien bliver produceret efter forbrugernes behov. Med den stigende mængde el fra vind og tildels også fra sol kommer der nye udfordringer. Udfordringerne for elselskaberne bliver, at sikre tilstrækkelig kapacitet på nettet og at holde spændingen hos forbrugerne inden for bestemte grænser. EnergiMidt vil overveje differentierede tariffer og se på mulighederne for direkte at styre elforbrugende apparater, som varmepumper hos individuelle husstande og evt. også store varmepumper på fjernvarmeværker, når og hvis afgiftssystemet gør det rentabelt at etablere disse anlæg.
Nye IT løsninger inden for overvågning, styring og regulering er et potentielt nyt forretningsområde for danske virksomheder.
Innovation Fur
EnergiMidt gennemfører i samarbejde med bl.a. Skive kommune projektet Innovation Fur, som drejer sig om fremtidens digitale og bæredygtige samfund. På energi- og klimaområdet er målet at gøre Fur CO2 neutral inden 2029.
Der arbejdes således med energibesparelser, udnyttelse af overskudsenergi fra industrien, vedvarende energi, elbiler mv. På smart grid området er der netop igangsat et EU støttet projekt med Fur som testområde.
Beslutning
Orienteringen blev taget til efterretning, idet smart grid behandles igen på et senere møde i Energi- og Miljøudvalget.
Bilag
3. Energiperspektiver for Region Midtjylland
Resume
Denne sag er på Regionsrådets møde den 21. november 2012 og forelægges hermed forinden Energi- og Miljøudvalget:
Region Midtjylland har udarbejdet en rapport, som analyserer, hvorledes målet om 50 % vedvarende energi i Region Midtjylland i 2025 kan nås.
Rapporten viser, at målet kan nås ved hovedsagelig brug af regionens egne ressourcer og med allerede kendt teknologi.
Regionen har en koordinerende rolle i det videre arbejde i form af medvirken til udarbejdelse og formidling af analyser og andet beslutningsgrundlag. Disse aktiviteter vil blandt andet omfatte området biomasse til energi, hvor ressourcerne er begrænsede, og hvor dispositioner i en kommune eller på et fjernvarmeværk kan have betydning for andre værker og kommuner.
Administrationen indstiller,
at | orienteringen tages til efterretning. |
Sagsfremstilling
I den Regionale Udviklingsplan for Region Midtjylland er der fastsat et mål om 50 % vedvarende energi i 2025. Med henblik på at belyse, hvorledes dette mål kan realiseres ved i videst muligt omfang at bruge egne ressourcer og ved anvendelse af allerede kendt teknologi, har administrationen udarbejdet rapporten "Perspektiver for 50 % Vedvarende Energi i Region Midtjylland i 2025".
Beregningerne i rapporten, som er baseret på forskellige scenarier for den fremtidige ressourceanvendelse viser, at der bør satses kraftigt på udbygning med vindkraft også udover, hvad der allerede er planlagt i de kommunale vindmølleplaner. Endvidere bør der satses på anvendelse af allerede eksisterende, men ikke fuldt udnyttede, biomasseressourcer, som husdyrgødning og halm.
Dyrkning af afgrøder til energiformål nævnes også som en mulighed. Der kan eksempelvis være tale om energipil. Der kører i øjeblikket et projekt støttet af Vækstforum og regionsrådet, hvor der i oplandene til Ringkøbing og Nissum fjorde er tilplantet godt 600 hektar med energipil. Det forventes, at der udover produktion af energiråvarer vil kunne opnås en reduktion af udvaskningen af næringsstoffer til vandområderne. Energipil er dog i priskonkurrence med andre træholdige energiråvarer, som træflis og træpiller, som i dag importeres fra udlandet i stort omfang. Det vil således i praksis være markedskræfterne, som afgør i hvilket omfang, der vil blive anvendt lokalt og regionalt producerede energiprodukter af denne type.
Ud over øget udnyttelse af vind og biomasse i energiforsyningen peger rapporten på følgende tiltag:
Større tilslutning til fjernvarme, hvor solvarme i øget omfang anvendes som energikilde og store eldrevne varmepumper introduceres.
I boliger med egen varmeforsyning udbygges anvendelsen af eldrevne varmepumper og solvarme.
Fortsat udbygning med solcelleanlæg.
Inden for transportområdet forventes flere elbiler og anvendelsen af biobrændstoffer øges.
Derudover vil det være en forudsætning for opnåelse af målet om 50 % vedvarende energi, at energiforbruget nedbringes gennem energibesparelser og -effektiviseringer.
Rapporten er udgivet til inspiration for og som start på et samarbejde mellem kommuner, fjernvarmeværker, energiselskaber og andre aktører på energiområdet, idet de forestående udfordringer kræver samarbejde hen over kommunegrænser og mellem selskaber og værker. Hvis et værk eksempelvis planlægger at disponere over en større mængde biomasse, vil dette have betydning for andre værkers muligheder for at anvende biomasse til energiproduktion.
Rapporten blev præsenteret på en konference i Skanderborg i februar 2012 med stor deltagelse af regionens aktører på energiområdet. På konferencen blev der udtrykt ønske om, at Region Midtjylland spiller en koordinerende rolle på området. Det midlertidige udvalg vedrørende energi og miljø deltager, som fastlagt i udvalgets kommissorium, i arbejdet med udarbejdelse af energirapporten og implementeringen heraf. Udvalget ser regionens rolle som koordinerende i form af udarbejdelse og formidling af analyser og andet beslutningsgrundlag, hvad angår forhold, som rækker ud over kommunegrænserne, eller som er af interesse for en bred kreds af interessenter samt ved at bidrage til netværksaktiviteter og vidensdeling.
Et eksempel på Region Midtjyllands bidrag til analyser og beslutningsgrundlag er den fortsatte vedligeholdelse af klima- og energiregnskaber på kommuneniveau, hvor opdaterede opgørelser baseret på 2011 tal udkommer ved årsskiftet 2012/13.
Endvidere er der iværksat flere projekter til opgørelse af regionens biomasseressourcer og den nuværende og fremtidige anvendelse heraf. Dette gælder således på biogasområdet, hvor der er behov for at koordinere den forestående udbygning med biogasanlæg og på halmområdet, hvor den planlagte etablering af bioethanolfabrikken i Maabjerg ved Holstebro vil lægge beslag på store halmressourcer i regionen.
Af den Regionale Udviklingsplan fremgår, at der skal udarbejdes en analyse til afdækning af potentialer for fremtidig anvendelse af biomasseressourcer til energi under hensyntagen til balancen i fødevare- og energiproduktionen. Der forventes således at blive iværksat yderligere initiativer på biomasseområdet.
Baggrunden for denne orientering er beslutning på regionsrådets møde den 22. august 2012 i forbindelse med behandling af indstilling fra Vækstforum om bevilling til projektet "Erhvervsudvikling i Fjernvarmesektoren".
Det blev her besluttet, at rapporten "Perspektiver for 50 % Vedvarende Energi i Region Midtjylland i 2025" for så vidt angår anvendelse af landbrugsarealer til biomasseproduktion skulle drøftes på et temamøde og behandles politisk i en selvstændig dagsorden.
Temamødet fandt sted den 24. september 2012, hvor den nævnte rapport blev præsenteret, og hvor der var indlæg ved Aarhus Universitet over temaet "Udfordringer og muligheder for anvendelse af biomasse i Danmark og Region Midtjylland".
Beslutning
Der blev på mødet vist resultater fra den udredning på biogasområdet, som er nævnt i sagsfremstilingen.
Orienteringen om rapporten "Energiperspektiver for 50% vedvarende energi i 2025" blev taget til efterretning, idet den i sagsfremstillingen nævnte analyse af biomasseressourcerne med hensyn til energiafgrøder i randzoner og sammenhæng mellem energiforbrug og produktion blev drøftet. Administrationen vil på et senere møde præsentere et oplæg til den nævnte biomasseanalyse.
Bilag
4. Mødeplan for 2013 (datoer fastlægges)
Administrationen indstiller,
at | mødeplan for 2013 fastlægges. |
Beslutning
Forslag til mødeplan for 2013 sendes til udvalgsmedlemmerne til udtalelse.
5. Gensidig orientering
Resume
Gensidig orientering for udvalgets medlemmer.
Sagsfremstilling
Der blev orienteret om følgende konferencer:
"Storskala produktion af grøn biomasse til bioenergi", Golf Hotel Viborg, 27. november 2012.
"Grøn gas til transport", Kulturcenter Limfjord Skive, 31. januar 2013.