07-05-2009

Gå til stort billede fra kulturkonferencen i Brande

Der blev opfordret til fælles fodslag, da kommuner, virksomheder, kultur- og uddannelsesinstitutioner torsdag mødtes i Brande. De kommuner, der ikke går ind i samarbejdet om Århus som kulturhovedstad, vil ærgre sig i 2017, sagde Johannes Flensted-Jensen.

Det vrimlede med opfordringer til de kommuner, der var repræsenteret på kulturkonferencen i RemisenBrande torsdag.
Med afsæt i Århus’ kandidatur som Europæiske Kulturhovedstad 2017 havde Århus Kommune og Region Midtjylland inviteret medarbejdere fra kommuner, virksomheder, kultur- og uddannelsesinstitutioner til at indgå i et samarbejde. Et samarbejde, der skal starte allerede nu, og hvis resultater gerne skal vise sig i mange år fremover – også efter år 2017.
”Dette er en proces. Jeg vil opfordre alle kommuner til at være åbne, Ellers tror jeg, at man vil ærgre sig gevaldigt i 2017”, sagde Johannes Flensted-Jensen, 1. næstformand i Regionsrådet i Region Midtjylland.
Og han blev bakket op af rådmand for Kultur og Borgerservice i Århus Kommune, Jacob Bundsgaard Johansen:
”Dette er en åben invitation til at byde ind med nogle af de ting, man gerne vil se i sådan et projekt i forhold til der, hvor I selv sidder”.

Gode nordiske råd
For det er nemlig ikke kun byen Århus, der kan høste store gevinster ved at blive kåret som kulturhovedstad, forsikrede en af de internationale oplægsholdere Mary Miller, der er direktør for Stavanger Europæisk Kulturhovedstad 2008 og altså har resultaterne i frisk erindring.
”Regionen har faktisk fået mere ud af titlen end byen. Havde det ikke været for det regionale projekt, ville Stavangers projekt ikke være noget som helst”, sagde Mary Miller.
Også fra Sverige var der gode råd at hente. Her sagde Fredrik Lindegren, kulturchef i Umeå, der er Sveriges bedste bud til titlen i 2014, at det regionale samarbejde, der først og fremmest bygger på åbenhed og inklusion, allerede nu giver pote. Eksempelvis er det lykkedes gennem bloggere at få unge til at skrive librettoen til en opera, hvorefter andelen af helt unge, der rent faktisk går i operaen, er steget mærkbart. Det var noget, som tilhørerne syntes om, så Fredrik Lindegren blev klappet ned af talerstolen.

En præcis ide
Et godt råd lød der også fra kunstner Elle-Mie Ejdrup Hansen:
”I skal tænke meget over: Hvad vil Århus forstyrre Europa med? Hvordan vil regionen blive synlig og hvorfor? Det vil kræve en præcis ide, som mange mennesker kan have adgang til”, sagde hun.
Noget af svaret kom Ulrik Skeel fra Odinteatret med:
” Vi har nogle helt fantastiske ressourcer i vores del af landet. Netop denne idé med at inddrage hele regionen. Det er det, der virkeligt sætter kraft bag de kulturelle manifestationer”, sagde han.
Johannes Flensted-Jensen glæder sig over kommunernes positive tilgang.

Forventninger
”Det tegner godt, at kommunerne – selvom Århus vil være det naturlige omdrejningspunkt for projektet – kan se mulighederne og perspektiverne i et samarbejde. Udvikling af samarbejdet med kommunerne kan skabe en varig platform og blive løftestang for nye tiltag og indsatser”, sagde han.
Samme forventning har rådmand Jacob Bundsgaard Johansen:
”I Århus glæder vi os meget over, at det regionale samarbejde allerede er i gang - dels med regionens engagement og dels med den dialog, der nu er påbegyndt med kommunerne omkring et samarbejde frem til 2012, hvor afgørelsen træffes. Det er afgørende, at vi bygger på de mange netværk, forbindelser og kredsløb, der binder os sammen på tværs af geografi, sektorer og meninger”. 

Billedtekst: Der var omkring 120 deltagere på konferencen. Her ses kulturbysekretær Trevor Davies, der står i spidsen for at samle regionen om satsningen. Download fotoet i høj opløsning ved at klikke på det.


Flere oplysninger
Michael Jaap, pressechef for kultur og Borgerservice i Århus Kommune, tlf. 89 40 23 73

Marianne Harbo, journalist, Regional Udvikling, Region Midtjylland, Telefon: 87 28 50 81, mobil: 21 72 24 45, marianne.harbo@ru.rm.dk

Trevor Davies, kulturbysekretær, Vestergade 55, 4. sal, 8000 Århus C, e-mail: trda@aarhus.dk, tlf.: 87 13 33 53, mobil: 21 74 26 20