19-01-2011Regionsrådet for Region Midtjylland vedtog på sit møde onsdag at give Endelave By regionens landsbypris, der i år uddeles for tredje gang. Prisen og de 150.000 kroner, der følger med, vækker jubel i landsbysamfundet.

Tænk, hvis der stod frodige frugttræer langs vejene på Endelave. Et smukt syn og derudover en evig kilde til friske æbler, pærer, blommer og moreller til de 197 øboere.
Ideen med at plante frugttræer er bare en af mange ideer til, hvad de 150.000 kroner, som følger med Region Midtjyllands landsbypris, skal bruges til.
Det fortæller formanden for Endelave Beboerforening
Bent Hindrup, der onsdag blev orienteret om, at Regionsrådet for Region Midtjylland har udpeget hovedbyen på hans ø som modtager af årets landsbypris.
Selve prisoverrækkelsen finder dog først sted til foråret, men allerede nu glæder øboerne sig.

Udviklingsplan på vej
”Vi er vildt begejstrede. Nu får vi endnu større mod på at tage sagen i egen hånd og udvikle vores område”, siger Bent Hindrup.
På den forestående generalforsamling vil deltagerne formentlig beslutte at udarbejde en udviklingsplan, der rækker mange år frem. Og herunder vil foreningen opfordre alle øboere til at komme med forslag til anvendelsen af de 150.000 kroner fra Region Midtjylland.
”Alle skal inddrages i den beslutning - det er vigtigt med en bred opbakning”, siger Bent Hindrup.
Og han ved, hvad han taler om - hans forening, beboerforeningen, har en organisationsprocent på mere end 98…

Resultaterne
Det er også dette fælles fodslag, der har indbragt Endelave By landsbyprisen.
For der er målbare resultater mange steder - i skolen, i erhvervslivet, i fritids- og kulturlivet samt på turismesiden. Regionen nævner især følgende resultater i sin begrundelse:
• En negativ udvikling er vendt til fremgang. Befolkningen er vokset fra ca. 160 til ca. 200 over de seneste ca. 10 år.
• Der er dagligvareforretning, skole, læge, posthus, bibliotek og kro.
• "Fokus på fællesskab, nye erhverv og job i turismen."
• Stor frivillig indsats.
• Der er etableret et folkeanpartsselskab, "Endelave ApS.", der bl.a. har istandsat og relanceret Endelave Kro.
• Lystbådehavnen er udvidet fra 40 til 100 pladser.
• Der er etableret et udviklingssamarbejde mellem øens turismeaktører.
• Der afholdes årligt "Endelave Marathon" med ca. 250 deltagere og "Musik på Endelave med ca. 1.000 deltagere.
• Der er etableret en række nichevirksomheder.
• "På en inspirerende måde tages der fat om netop de elementer, der gør Endelave by til noget helt særligt", og "som andre kan lære af".

Tidligere modtagere
Region Midtjylland har i 2009 og 2010 uddelt en landsbypris til en landsby eller gruppe af landsbyer, der har vist veje til fornyelse og udvikling i landdistrikterne. De hidtidige modtagere af landsbyprisen er Idom-Råsted i Holstebro Kommune (2009) og Spjald i Ringkøbing-Skjern Kommune (2010).
I år var Endelave by i konkurrence om prisen med 10 andre midtjyske landsbyer og landsbysamfund. Det er Vorgod – Barde (Ringkøbing-Skjern Kommune), Glyngøre (Skive), Ramme – Lomborg (Lemvig), Feldballe – Tåstrup (Syddjurs), Asferg (Randers), Gludsted (Ikast-Brande), Nim (Horsens), Skjoldelev (Favrskov), Resenbro (Silkeborg) samt Ølby – Fousing (Struer).

Billedtekst: Endelave Lystbådehavn er udvidet fra 40 til 100 pladser. Foto: Lars Juul. Fotoet er til fri brug i forbindelse med pressemeddelelsen - dog skal fotograf Lars Juul krediteres. Få det i høj opløsning ved at klikke på det.


Flere oplysninger:

  Bent Hansen
formand for Regiosrådet i Region Midtjylland
Telefon: 8728 5010
Mobil: 4031 3707
bent.hansen@rr.rm.dk
     


Kontaktoplysninger på alle regionsrådets medlemmer findes på http://www.rm.dk/politik/politikerne